Prof. Dr. Derin Kösebay Kilo artısı görülebilir...
HABERİ PAYLAŞ

Kilo artısı görülebilir...

Polikistik over sendromu yaşayan kadında yumurtlama olmaz ve pek çok yumurta ufak kistler halinde bulunur. Kanda erkeklik hormonu artar, kilo artışı görülür. Tedaviye destek için zayıflamak en iyi yöntemdir

[[HAFTAYA]]

Parça aldırmam gerektiğini söyledi

35 yaşındayım. 4 yıldır polikistik over hastasıyım. Geçtiğimiz günlerde doktor kontrolüne gittim. Doktorum siyah bir leke gördüğünden bahsetti ve önce kan testi yaptırmamı sonra da gerekirse parça aldırmamı söyledi. Acaba bu hastalığın kansere dönüşme ihtimali var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, polikistik over hormonal bir bozuklukla ortaya çıkan kompleks bir hastalık. Kısaca yumurtlamanın olmadığı ve pek çok yumurtanın ufak kistler halinde yumurtalıklarda bulunması durumu. Kanda erkeklik hormonu tipinde maddeler artar, karbonhidrat metabolizmasında bozulmalar olur, kilo artışı vardır. Buraya kadar kanser ile ilgili bir durum söz konusu değil. Ama düzensiz her kanamada rahmin iç tabakası incelenerek, ultrasonda değişikliğin olup olmadığına bakılmalı... Gerekirse parça alınarak ciddi bir hastalığı gözden kaçırmamak gerekir. Muhtemelen doktorunuz da aynı şekilde düşündüğü için böyle bir tavsiyede bulunmuş. Merak etmeyin, ama doktorunuzun tavsiyesini dinleyin. Sevgiler.

Tedavi için ne yapalım?

Anneme rahim kanseri (Grade 3) teşhisi konuldu. Ameliyatı yapan doktor ise tümörün rahim sarkom kanseri olduğunu söyledi. Ayrıca anneme radyoterapi ve kemoterapi önerildi. Sizin tedavi konusunda görüşünüz nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, annenizin hastalığı epey ciddi gibi gözüküyor (Grade III). Ayrıca sarkom da söz konusu. Kanser, epitelden çıkar ve daha çok lenf yolları, çevre dokulara doğru büyüyerek ilerler. Sarkom ise bağ dokusunun kötü huylu tümörüdür. O da benzer şekilde yayılır ama bir farkı var. O da kan yollarına girerek çok uzaklara atlayabilmesidir. Bu nedenle de belki daha da tehlikeli denebilir. Her kanser veya sarkomun tedavisinde yapılacak şeyler her hasta için aynı değildir. Hastalığın yaygınlık derecesi, hastanın yaşı, yapılan cerrahi tedavideki bulgular yapılacak tedaviye karar vermemizde etkili olur. Erken evrede hiçbir ek tedavi yapılmayabilir, ileri evrelerde kemoterapi ve radyoterapi beraber de kullanılabilir. Doktorunuzun önerdiği tedavi protokoluna herhalde uymakta yarar var.

Haberin Devamı

Bir yumurtam çalışmıyor

4 yıldır evliyim ve çocuğum yok. Sol yumurtam çalışmıyor. Bu yüzden doktora başvurduk. Rahim filmim çekildi, sonucunda rahmin çatılı olduğunu söylendi. Taşıyıcı kanallar kapalı olduğundan ameliyat gerekiyormuş. Eşime sperm testi yapıldı, düşük çıktı. Bize ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, rahim kanallarının (Tubaların) kapalı olması durumunda günümüzde genellikle ameliyatla açılmaya çalışılmıyor. Doğrudan tüp bebek deneniyor. Çünkü ameliyatın başarı oranı tüp bebekten daha düşük. Ayrıca tüp bebek uygulamasından daha kolay ve daha süratle sonuç alınıyor. Bir tüp bebek merkezine müracaat ettiğiniz takdirde onlar eşinizin spermini tekrar değerlendireceklerdir. İyi şanslar diliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder