Prof. Dr. Derin Kösebay Meme kontrolü ihmal edilmemeli
HABERİ PAYLAŞ

Meme kontrolü ihmal edilmemeli

Jinekolojik muayenede memeler kontrol edilir. Doktor meme kanserinin erken teşhisi için memelerde kitle olup olmadığına bakar. Ya da meme ucundan akıntı, süt gelip gelmediğini görmek ister. Eğer akıntı varsa gebe kalmak zorlaşabilir.

Yumurtalığı alındı

Kızım 25 yaşında. Son bir senedir karnında bir şişlik oluştu. 1 ay önce adet düzensizliği olduğu için doktora götürdük. Doktor yumurtalıkta 9 santimlik kist olduğunu söyledi. 15 gün önce ameliyat edildi. Şimdi durumu iyi ama çıkan kistin tahlilini size yazıyorum. Doktor sağ taraftaki yumurtalığı da kistle beraber almış. Acaba yapılanlar doğru mu?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, borderline over tümörünün diğer adı düşük maliğn potansiyelli tümör. Daha açık söylemek gerekirse, kanser gibi yayılmayan, çok iyi huylu bir tümör. Gençlerde de görülebiliyor. Çok erken evrede yakalanabiliyor ve sonuçta iyileşme oranı yüzde 90’lara kadar çıkabiliyor. Yumurtalık kanserinde ileri evrelerde şifa oranı yüzde 25- 40 kadardır. Bu tümör cinsinde yaygınlık ne kadar olursa olsun, genç, çocuk isteyen kadınlarda rahim ve diğer yumurtalık bırakılabilir. Doktorunuzun kisti yumurtalıkla beraber alması çok doğru. Eğer sadece kisti alsaydı hastalığın tekrarlama oranı yüzde 36 civarında olacaktı. Kızınız doktor kontrollerini hiç aksatmadan sürdürsün. Umarım, bundan sonra problem çıkmaz. Sevgiler.

Memeden süt geliyor

28 yaşındayım, 2.5 senelik evliyim. 1 yıl doğum kontrol hapı kullandım. Son 1.5 senedir korunmuyoruz. Doktora gittim. Memelerimi sıktı, uçlarından bir miktar berrak bir sıvı geldi. Bana ilaç verdi. Son 2 aydır bu tedavinin yanında yumurta çatlatmak için iğne yaptı. Bu aya üçüncüyü yapacak. Acaba yapılanlar doğru mu?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, jinekolojik muayenenin bir parçası da memelerin muayenesidir. Burada memede ele gelecek bir kitlenin araştırılması yanında (Meme kanserinin erken teşhisi için her kadın doğum uzmanı memeleri muayene etmelidir), meme ucundan süt veya benzer bir akıntının olup olmadığına bakılır. (Bu akıntının olmasına Galaktore denir ve prolaktin hormonunun yüksekliğinin göstergesidir). Burada yapılması gereken hormonlarınızın ölçülmesidir. Eğer prolaktin yüksekse aldığınız ilaç doğru bir tedavidir. Bundan sonra yumurtlamanın olup olmadığı araştırılmalı (Ultrasonla). Eğer yumurtlama yoksa onun tedavisi için çeşitli ilaçlar kullanılabilir (Bu tedavilerden biri de size uygulanandır). Gebelik hâlâ olmuyorsa... Belki kanallarda bir sorun var. Rahim filmi çekilip kanalların açık olduğunun görülmesi gerekiyor. Eşinizin muayenesinden hiç söz etmemişsiniz. Acaba onun bir sorunu var mı? Sperm sayısı yeterli mi? Sevgiler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder