Prof. Dr. Derin Kösebay Şansınızı arttırmak elinizde
HABERİ PAYLAŞ

Şansınızı arttırmak elinizde

Çocuk sahibi olmak pek çok kadının hayali. Bu konuya çok kafanızı takar, sürekli aynı şeyi düşünür, “Neden ben?” diye kendinizi sorgularsanız stresiniz artar. Rahat olun ki hormonlar düzenli çalışsın ve gebelik şansı çoğalsın

[[HAFTAYA]]

Anne olma şansım var mı?

28 yaşındayım, 1.5 yıl önce endometriozis teşhisi konuldu. Bir süre tedavi gördüm. Acaba normal yollardan anne olma şansım var mı? Varsa küçük bir ihtimal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, endometriozis rahmin en iç tabakasına verilen addır. Bu tabakanın olması gereken yerin dışına taşması veya dışında bulunmasına Endometriozis denir. Endometriozis rahimde adaleler arasında, kanallarda, yumurtalıklarda ve karın içinde rahmin çevresindeki her yerde (Peritonda, bağırsaklarda vb) bulunabilir. Endometriozis bulunduğu yere büyüklüğe, yaygınlığına göre klinik belirti verir. Gebeliği engelleyemeyebilir de, gebeliği kesin olarak engelleyebilir de. Muayene ve gerekli incelemeler sonucunda ancak sorunuzu cevaplayabilmek mümkün. Bir kadın doğum hekimi bu araştırmaları yaparak durumunuzu size bildirebilir.

Haberin Devamı

Çocuğum olsun istiyorum

32 yaşındayım, 1 yıllık evliyiz. 7 aydır korunmuyoruz ama çocuğumuz olmuyor. Doktora gittim, testlerim ve muayenem yapıldı, sorun yok. Eşimde de bir şey çıkmadı. Doktorum yumurtlamayı sağlayan bir ilaç verdi. Yumurtlama günlerimi de takip ediyorum. Başka ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, yaptıklarınız doğru. Yalnız eğer bu konuyla aklınız çok ve devamlı meşgulse o doğru değil. Panik yapmanıza hiç gerek yok. Kendinizi ne kadar rahat hissedebilirseniz hormonların çalışması ve o oranda düzelecek ve gebe kalma şansınız artacaktır. Burada size yapılanlarda rahim filmi çekilmediğini zannediyorum. Doktorunuza bir danışın belki o da lüzum görebilir. Sevgiler...

Düşükten sonra adet kanamaları azaldı, neden?

2 yıllık evliyim. Düşük yaptım, kontrolde sorun çıkmadı. Ama adet kanamalarım azaldı. Yok denecek kadar az geliyor. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, verdiğiniz bu kısacık bilgilerle derdinize çare bulmak kolay değil. Ciddi muayene olmanız, ultrason çekilmesi, kan tahlilleri ile hormonlardan (Estrojen, prolaktin ve tiroid hormonu) en azından bu üçü ölçülmeli. Ultrasonda rahim içinde bir yapışıklık veya kanamayı engelleyecek bir oluşum myom veya iri polip olup olmadığına bakılmalı. Geçirilen enfeksiyonlar (Özellikle tüberküloz, rahim iç tabakasını bozarak kanamaların azalmasına ve gebe kalamamaya neden olur) araştırılmalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder