Opr. Dr. Hande Akbaş Şikayete yönelik tedavi
HABERİ PAYLAŞ

Şikayete yönelik tedavi

Haberin Devamı

Genç hanımlarda çok sık görülen polikistik over sendromu çoğunlukla hormonal bozuklukla seyrediyor. Bu rahatsızlıkta hangi şikayet ön plandaysa ona göre tedavi yapılıyor. Adet düzensizliği ya da tüylenme varsa onun yoluna girmesi için tedaviye başlanıyor...

Çocuk istiyorum

28 yaşındayım, adetim düzensiz. Polikistik over olduğu söylendi. 2 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Hapı bırakınca yine adet olamıyorum. Seneye evleneceğim ve bebek düşünüyorum. Nasıl bir tedavi görmem gerekir? CEVAP Değerli okuyucum, polikistik over sendromu genetik ve çevresel birtakım nedenlerle ortaya çıkar. Ön planda hormonal bozuklukla seyreden bir hastalıktır. Kesin tedavisi olmayıp hastanın en çok rahatsızlık sebebi ne ise ona yönelik semptomatik tedavi uygulanır. Sizi en çok adet düzensizliği rahatsız ettiği için varsa tüylenmenizi azaltacak ve adetlerinizi düzene sokaca ilaca başlanmış. Evleninceye kadar bu ilaca devam etmenizi öneririm. Evlenir evlenmez ilacı kesip korunmayı bırakabilirsiniz. Adet düzensizliğiniz tekrar ortaya çıkmışsa mevcut durumunuzu bildiğiniz için fazla beklemeden üreme tıbbıyla uğraşan bir hekime başvurun. En kısa zamanda hamilelik yaşayacağınızdan eminim.

Akıntım var


28 haftalık hamileyim, sarı bir akıntım var. Doktor kontrolüme daha çok var. Acaba bu sorun mu? Bebeğime zarar verir mi? CEVAP Değerli okuyucum, hamilelikte her kadında bir miktar şeffaf beyaz bir akıntı olabilir. Bu normaldir. Ancak sarı veya kokulu olmaması gerekir. Gebeliğinizin 28’inci haftasında olduğunuzdan ve bazı bakteriyel enfeksiyonlar erken doğum veya su kesesinin erken yırtılmasına neden olduğundan kontrolü beklemeden doktorunuza başvurun. Şikayetinizi anlatın. Gerekirse vajinal kültür yaptırmanızı öneririm. Böylece en doğru tedavi yapılabilecek ve erken doğum riskiniz azaltılmış olacaktır.

Adet döneminde gebe kalınır mı?

Adet döneminde ilişkiye giren kadın hamile kalabilir mi? Eğer hamilelik varsa, belirtileri nelerdir? CEVAP Değerli okuyucum, adet döneminde ilişkiyle gebe kalma ihtimali diğer günlere kıyasla çok daha düşük olsa bile hiçbir zaman tamamen yok değildir. Bu sebeple şüpheli bir ilişki olduysa ve adet gecikmeden öğrenmek istiyorsanız yapılacak en doğru test kanda gebelik hormonu baktırmaktır. Bu test genellikle gebelik oluştuktan 5-7 gün içinde pozitif hale gelmektedir. Adet döneminde yaşadığınız ilişkide oluşan gebeliğin de bulguları diğer gebeliklerden farklı olmayacaktır. Yani adet gecikmesi, şişkinlik, hafif bulantı, uykuya eğilim, duygu durum değişiklikleri yaşanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder