Prof. Dr. Derin Kösebay Şikayetleri gözardı etmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Şikayetleri gözardı etmeyin

Adet düzensizliği sancılar, lekelenme ve doğum kontrol yöntemleriyle ilgili sorunları asla hafife almayın. Problem ne olursa olsun, mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurun. Çünkü tüm bunlar önemli hastalığın belirtileri olabilir

Neden anne olamıyorum?

26 yaşında, 1 senedir evliyim. Çocuk istiyoruz ama olmuyor. Yumurtalıklarımda kist çıktı. Doktor kistin 1 hafta sonra kaybolduğunu söyledi. Çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, yumurtalıklarda zaman zaman kistler olur. Yumurtlamada her ay yumurtalıklarda 1-2 kist oluşur. Bu kistlerin yırtılıp içinden yumurtanın atılması işlemine yumurtlama (ovulasyon) diyoruz. Hakiki kistler kaybolmaz, hatta büyür. Gerekli araştırmalar yapılmalı, gebelik neden olmuyor anlaşılmalı ve tedaviye ondan sonra başlanılmalı.

Haberin Devamı

Lekelenme oluyor

30 yaşındayım. 4 aydır adet olmama bir hafta kala şiddetli karın ağrısıyla birlikte lekelenme oluyor. Bir hafta sonra adet görüyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, adet öncesi lekelenmelerin olması genellikle hormonal dengedeki bozuklukların işareti olabilir. Bu dönemde ağrının da olması akla bir enfeksiyonu getiriyor. Bir kadın doğum uzmanına başvurursanız, o araştıracak ve size yardımcı olacaktır. Şikayetler basit gibi gözükse de nedeni araştırmalı. Birçok önemli hastalığın da başlangıçta önemsiz gibi gözüken şikayetlerle başladığını biliyoruz.

En uygun yöntem hangisi?

Sol yumurtalıkta polikistik over çıktı. Bana doğum kontrol hapları verdi, kullanıyorum. Çabuk iyileşmek için ne yapayım? Temmuz’da evleniyorum. Yeni evliler için en uygun doğum kontrol yöntemi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, yumurtalıklarınızdaki polikistik yapı için doğum kontrol ilaçları doğru bir seçim. Yeni evlenecek biri için de bence en uygun korunma yöntemi. O halde aynı ilaç hem tedavi yapacak hem de sizi gebelikten koruyacaktır. Mutluluklar dilliyorum.

Tekrarlar mı?

Genital herpes kapmışım. Bu yüzden ilişkiye girmekten korkuyorum. Bu rahatsızlığın tekrar oluşmaması için kesin bir tedavisi var mıdır? Çünkü bazen adet bittikten sonra yeniden herpes oluşuyor. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, genital herpes virütik bir hastalık ve temasla geçer. Ayrıca vücut direncinin azaldığı dönemlerde (Hastalıklarda, aşırı yorgunluk ve adet zamanlarında) tekrar ortaya çıkabilir. Herpes kesin tanısı konulmuş ise antiviral (Virüsler için özel) ilaçlarla veya vücut direncini arttıran ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Bu konuda bir uzmana danışmanızda yarar var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder