Prof. Dr. Derin Kösebay Stres ve ilaçlar etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Stres ve ilaçlar etkiliyor

Memeden sıkıldığı zaman süt gelmesi beyindeki hipofiz bezinden salgılanan hormonun kanda yükselmesi sonucu görülür. Bu hormonun yükselme nedenleri; stres, tiroid bezindeki sorunlar, bazı sakinleştirici ilaçlar olabilir...

Kanser belirtisi mi? 23 yaşında, 2 çocuk annesiyim. 2.5 yıl önce doğum yaptım. Daha sonra hiç kontrole gitmedim. Benim sorunum düzensiz adet kanması ve ilişki sırasında kan gelmesi. Acaba bu durum rahim kanserinin belirtisi olabilir mi?

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, en kısa zamanda jinekolojik muayene olmalısınız. Düzensiz adet görme ve ilişki sonrası kanamanın olması hiç ihmal edilecek şikayetler değil. Rahimde ve rahim ağzında hatta yumurtalıklarda olan çeşitli hastalıkların benzer şikayetlere neden olduğunu hergün görüyoruz. Lütfen ihmal etmeyin, sevgiler.

Haberin Devamı

Memeden sıvı geldi

25 yaşında kızım, 5 sene önce sağ memeden orta şiddetli bir ağrıdan sonra sıvı geldi. O günden beri mememi hafif sıktığım zaman bu sıvı gelmeye devam ediyor. Acaba neden olabilir? Doktora gitmeli miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, memeden sıvı gelmesine galoktore denilir ve genellikle prolaktin denen ve hipofiz bezinden salgılanan bir hormonun kanda değerinin yükselmesiyle ortaya çıkar. Prolaktin neden yükselir? Stresten, tiroid bezinin fonksiyon bozukluğundan, hipofiz bezinde adenom denilen bir urun olmasından, kullanılan bazı sakinleştirici veya antidepresan ilaçlardan. Bunların dışında hiçbir nedene bağlanamayan galoktoreler de vardır. Bir kadın doğum uzmanına gözükmenizde yarar var. Sevgiler.

Göbeğimde kıllar çıktı

24 yaşındayım. Göbeğimde tüyler var, hormon tahlillerim normal. Sonuçları size yolluyorum. Önemli bir şey bulunamadı. Sizce bir doktora daha gideyim mi? Kıllar artar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, kadınlarda tüylenmenin birçok nedeni vardır. Bazı ailelerde kadınlar normalden daha tüylü olabilir. Burada bir hastalık söz konusu değildir. Tüylerde artış yapan hastalıklardan en sık rastlanılan, yumurtalıkların hormon yapımındaki bozukluk sonucu erkeklik hormonu etkisi yapan maddeleri üretmesi (Polikistik over’de olduğu gibi). Yumurtalıkların hormon salgılayan tümörleri vardır. Bunlardan erkeklik hormonu salgılayanlar, böbrek üstü bezinin fonksiyon bozuklukları ve bazı böbrek üstü bezi tümörlerinde de, vücutta tüylenme artar. Burada bahsedilen meme ucu çevresinde ve göbek etrafında görülen 3-5 tüy değildir. Daha ciddi bir tüylenme söz konusudur. Sizdeki anlaşıldığı kadarıyla önemli bir sorun yok. Pek çok kadın istemediği tüylerden epilasyon ile kurtuluyor. Sizde de bir hastalık olmadığına göre aynı yolu izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder