Prof. Dr. Derin Kösebay Tedavi yetersiz kalırsa...
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi yetersiz kalırsa...

Haberin Devamı

Klamidya adlı enfeksiyon genelde cinsel ilişkiyle bulaşır ve çoğunlukla belirti vermez. Tedavisinin eşli olarak yapılması şarttır. Çünkü yeterli tedavi yapılmazsa bu hastalık tüplere kadar ilerler, dış gebeliğe ya da kısırlığa neden olabilir

Verilen ilaç bebeğe zarar verir mi?

32 haftalık hamileyim. CRP testim yüksek çıktığı için doktorum antibiyotik verdi. Bu ilacı kullanmaya korkuyorum. Acaba bebeğe bir zararı var mıdır? Bir de plasentada kireçlenme varmış. Bebek erken doğabilrmiş, kireçlenme bebeği nasıl etkiler? Doğum çok mu erken olur? CEVAP Sevgili okuyucumuz, CRP’nin tek başına yükselmesi çok anlamlı değil. Herhangi bir şikayet yoksa ve su gelmiyorsa tekrar tahlil yaptırmanız daha uygun. Eğer CRP hakikaten yüksekse, hasta olan bölgeye göre (İdrar yolları veya üst solunum yolları) göre farklı ilaçlar kullanılabilir. Plasentanın kireçlenmesine gelince; sona yaklaşmış gebelikte plasentanın olgunlaştığının belirtisidir ve normal kabul edilir. Ama daha erken gebeliklerde görülmesi (erken yaşlanma diye anılır) bazı araştırmaların yapılmasını gerektirir. Bebeğin kalp ritmini değerlendiren NST’yi (Non Stres Test gibi) ayrıca bebeği besleyen ve hayati organlara giden damarların doppler’ini (kan akım hızı) yapmak gerekir. Bu testler sonucu doktorunuz durumunuza göre alınacak önlemleri size anlatır. Özellikle yüksek tansiyonlu hastalarda ortaya çıkan bu durum ciddiyetle izlenmelidir.

[[HAFTAYA]]

Klamidya çok mu tehlikeli?

29 yaşındayım, uzun süredir devam eden vajinal akıntım nedeniyle doktora gittim. Akıntının nedeni klamidyaymuş. Tedavi edilmezsem çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtti. Doktorumdan yeterli bilgiyi alamadım,ne yapmam gerekiyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, klamidya enfeksiyonu genellikle cinsel ilişki ile bulaşır (Nadiren kirli materyalle temas ve belki banyo, tuvalet yolu ile de bulaşabilir). Çoğunlukla belirti vermez. Ortaya çıkan şikayetler idrar yaparken ağrı ve yanma hissi, vajinal akıntı, ağrılı cinsel ilişkidir. Tanı, vajinal akıntının laboratuvarda mikroskobik incelemesi veya kültür yapılması ile konulur. Aynı zamanda antijen araştırması yapılarak da tanı mümkündür. Tedavi antibiyotiklerle yapılır ve eşler birlikte tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediği takdirde hastalık batına yayılabilir, tubaların iltihaplanarak tıkanıklıklarına bağlı olarak kısırlık veya dış gebelik ortaya çıkabilir.

Menopoza girmedim rahmim alındı

45 yaşındayım, menopoza girmedim. Rahmim alındı. Acaba ne zaman eşimle birlikte olabilirim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, ameliyattan 40 gün sonra kadın doğum uzmanınız sizi muayene etmeli. Eğer her şey yolunda ise normal hayatınızı sürdürebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder