Prof. Dr. Derin Kösebay Tek testle karar verilemez
HABERİ PAYLAŞ

Tek testle karar verilemez

Türkiye’de kadınlar menopoza 46-47 yaşlarında giriyor. Bu yaştan önce de adetten kesilen oluyor. Menopoz tek ölçüm yapılarak karar verilecek bir şey değil. Testler birkaç kez tekrarlanmalı ki doğru sonuç alınsın

Erken değil mi?

43 yaşındayım, 2 çocuğum var. Bende adet düzensizliği başladı. Doktora gittim, verdiği ilaçlarları kullanıp adet gördüm. “Adetinin 3’üncü günü gel” dedi. Test yaptırdım. Sonuçları yazıyorum. Doktor yumurtlamanın azaldığını ve menopoz öncesi dönem olduğumu söyledi. Menopoz için erken değil mi? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, panik yapmayın ve birkaç ay tekrar hormonları ölçtürün. Sanıyorum hormon değerleri o zaman farklı çıkar. Türkiye’de kadınların menopoza girme yaşı ortalama 46-47 civarındadır. Ben tek ölçümle karar verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca iki çocuğunuz da var, güle güle büyütün. Sevgiler.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Normal doğum yapabilir miyim?

32 yaşındayım. Geçtiğimiz yıl kolon kanseri tanısı ile ameliyat oldum. Radyoterapi ve kemoterapi görmedim. Düzenli kontrole gidiyorum. Eşimle çocuk sahibi olmak istiyoruz ancak geçirmiş olduğum hastalığın hamile kalmama etkisi olur mu? Bir de karnım dikey kesildi, normal doğum yapabilir miyim? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, öncelikle çok geçmiş olsun... Kontrollerinizi düzgün olarak devam ettirin. 1 sene sonra gebe kalmanızda bence hiçbir sakınca yok. Ameliyat sırasında karnınıza yapılan kesinin şekli gebelik için çok önemli sayılmaz. Gebelik takibinde doktorunuz size gerekli tavsiyelerde bulunacaktır.

Gebe kalamıyorum

5 senelik evliyim. 5 aydır çocuk istiyoruz ama olmuyor. Doktora gidip ultrasonla muayene oldum. Smear testi de yaptırdım. Bir şey çıkmadı. Acaba şu an hangi testleri yaptırmam lazım? Bir de bu ay bir ilaç kullanmaya başladım. Acaba faydası olur mu? Hamile kalabilmek için en uygun günü nasıl hesaplayabilirim? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, kontrolden geçmişsiniz ve doktorunuz tedaviye başlamış. Kullandığınız ilaç yumurtlamayı sağlayan önemli bir ilaç. Bu ilaç kullanılırken yumurtlamanın takibi gerekli. Yapılan ultrason muayeneleri ile yumurtalıklarda gelişen kistik yapının takip edilmesi ve kistin yırtılıp yumurtanın atılması, yumurtlama olup olmadığı veya ne zaman olacağı hastaya bildirilir. Hatta yumurtlamanın olacağı günlerde (belki 24-36 saat önce) bir ilaç daha verilerek yumurtlamaya yardımcı olunur. Anladığım kadarıyla kullandığınız ilacı doktor vermemiş. Eğer doğru tahmin ediyorsam lütfen bir kadın doğum hekimine gidin. Hem zamanınız boşuna geçmez hem de boşu boşuna gereksiz ilaç kullanmamış olursunuz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder