Prof. Dr. Derin Kösebay Yayılmadan tedavi edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Yayılmadan tedavi edilmeli

Vajina çevresinde çıkan siğillerin tedavi edilmesi şart. Çünkü geç kalındığında bütün organa yayılabilir, akıntı ve kaşıntıya neden olarak kişiyi rahatsız edebilir. Ya pomat sürülerek ya da elektrokoterle yakılarak sorun çözülüyor

Sürekli kaşınıyor

22 yaşında kızım. Vajinamın gerisinde et benine benzer bir şeyler çıktı. Kaşıntı yapıyor. Ne yapayım?

CEVAP

[[HAFTAYA]]

Sevgili okuyucumuz, dış genital organlarda et beni gibi oluşumlar HPV’nin yani Papilloma virüsünün yaptığı lezyonlardır. HPV’nin 100’den fazla tipi var. Bunlardan bir kısmı siğil yapıyor, bir kısmı rahim ağzı kanserine neden olabiliyor. Condilom adı verilen bu oluşumlar tedavi edilmezse dış genital organları sarabilir. Şiddetli kaşıntı ve akıntılarla hastayı rahatsız edebilir. Her şeyin başında hastaya ya lokal pomatlar uygulayarak veya elektrokoter ile condilom denen oluşumları yok ederek tedavi sağlanabilir.

Haberin Devamı

Doğumdan sonra adet görmedim

26 yaşında, 2 yıllık evli kadınım. 7 ay önce doğum yaptım. Ama bir daha adet göremedim. Sebebi ne olabilir ve ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğumdan sonra meme veren kadınlar 6 ay, 1 sene hatta daha uzun süre adet görmeyebilirler. Siz bebeğinizi emziriyor musunuz? O zaman bir problem yoktur da denebilir. Ama emzirme yok ve 7 aydır adet görülmüyorsa nedeni araştırılmalı. Aslında doğumdan 1 ay ve 6 ay sonra yapılan doktor kontrolleri bu dönemde meydana çıkabilecek pek çok hastalığın erken tanınmasına yardımcı olur. En basitinden başlarsak hormonal düzensizlik nedeniyle veya prolaktin hormonunun aşırı yükselmesi, doğum sonu geçirilen enfeksiyonlar, rahim duvarlarında yapışıklıklar gibi nedenlerle adet başlamayabilir. Muayene olmanızda yarar var.

Akıntım durmuyor

22 yaşındayım, birkaç aydır durmayan akıntım var. Aynı zamanda da kaşıntı yapıyor, kızarıyor. Doktordan çekiniyorum. Ne olur bir yol gosterin.

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bu şikayetlerinizi doktora gitmeden çözmek doğru değil. Ayrıca çoğu kere mümkün de değil. Benzer şikayetleri yapan pek çok hastalık (Mikrop, parazit, mantar gibi) var. Hepsinin tedavisinde kullanılan ilaçlar farklı. Bu tip hastalıkların tedavisinden belirli bir süre sonra hastalığın tamamen geçip geçmediğini kontrol etmekte de yarar var. Tam geçmemiş bir enfeksiyon vücut direncinin düştüğü dönemlerde tekrar ortaya çıkabilir. Doktora gitmekte çekinilecek bir şey yok. Çünkü şikayetleriniz artarsa isteseniz de istemeseniz de gitmek zorunda kalacaksınız. Ama bu süre içinde hastalık daha da ilerleyecek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder