Beden Sağlığı Sağlıklı bacaklar için hareketsiz kalmayın (Varis tedavisinde son yöntemler)

Sağlıklı bacaklar için hareketsiz kalmayın (Varis tedavisinde son yöntemler)

Paylaş
Sağlıklı bacaklar için hareketsiz kalmayın (Varis tedavisinde son yöntemler)

Varisin oluşmasında temel neden kapakçıkların bozulması. Bu durumun önüne geçmenin en iyi yolu ise yürüyüş yapmak

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tüzün anlattı:

Varisi olanlar nelere dikkat etmeli?

Varisin oluşmasında temel neden kapakçıkların bozulmasıdır. Bozulan alanda toplardamarların genişlemesi ve uzaması kaçınılmazdır. Zamanla genişlemiş damarlar kanayabilir ya da tıkanabilir. Kişi bu süreci bazı önlemlerle yavaşlatabilir. Varis çorabı giyilmesi, uzun süre ayakta durulmaması ya da oturulmaması başlıca önlemler arasında. Ayrıca dönem dönem baldır pompasının çalıştırılması önemli. Bunun da en iyi yolu yürüyüş yapmaktır.

Yara bakımı nasıl yapılmalı?

Yara oluşması kaşınmayla başlar. Kaşınma sonucu deride oluşan sıyrıklar daha sonra yaraya dönüşür. Yara mevcutsa kişiye ülser çorapları tavsiye edilebilir. Bunlar 2 çoraptan oluşur. Hasta iç çorabı hiç çıkarmaz. İkinci çorabı üzerine gündüzleri giyer. Çinko, jelatin ve gliserinden oluşan bandajlar uygulanabilir.

Uzun yolculuklarda neler yapabiliriz?

Yolculukta uzun süre hareketsiz oturma toplardamarlarda göllenmeye yol açar. Kişi pıhtılaşmaya yatkınsa derin toplardamarlarda pıhtı oluşur. Bu pıhtı akciğer damarlarına giderse hayatı tehdit eder. Önlem için uzun yolculuklarda su içmeyi ihmal etmeyin. Oturduğunuz yerde bacak egzersizleri yapın. Mutlaka varis çorabı giyin.

Kaplıca, sauna varisleri nasıl etkiler?

Sıcak ortamlarda toplardamarlar daha da genişler. Bu nedenle sauna ve kaplıcalar varis hastalarında şişme, ağrı gibi yakınmaları artırır. Kaplıca kullanımı devamlılık arz ediyorsa varisler de artar.

Topuklu ayakkabı varise neden olur mu?

Topuklu ayakkabı giyenlerde ayak bileği hareketleri sınırlıdır. Bu da baldır pompasının etkin çalışmasını önler. Yine dar giysiler özellikle kasık bölgesinde baskı yaparsa kan dolaşımı olumsuz etkilenebilir.

Varis tedavisi yapılmazsa bacak kesilir mi?

İleri varislerde veya derin toplardamar sorunlarına bağlı varislerde yalnızca bacaklarda iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar. Bunların hiçbiri bacak kesilmesini gerektirmez. Derin toplardamarların yaygın trombozu sonucu ortaya çıkan tabloda ana toplardamarlar açılmazsa bacak kaybı söz konusu olur. Buna venöz gangren ismi verilir.

6 ÖNEMLİ İŞARET

Varisin en sık görülen belirtileri:

Ağrı: Ağrı tüm bacağı ve özellikle diz altı bölgeyi etkiler. Derin ve bacağa ağırlık hissi veren bir ağrıdır. Uzun süre ayakta kalmakla artar ve bacağı yukarı kaldırmakla azalır.

Kaşıntı: Bacak kaşınabilir. Bacakta sıcaklık, yanma hissi, bazen de zonklama olabilir.

Ayak bileğinde şişme: Özellikle akşamları ayak bileklerinde hafif veya orta dereceli şişlikler belirir.

Gece krampları: Yaygın bir şikayettir.

● Bacaklarda yorgunluk, gerginlik hissi.

Ayak bileği cilt değişiklikleri: Ayak bileğinde varis egzaması, morarma ve açık yara (ülser) oluşabilir.

YARIN: Hangi varis tipine hangi tedavi uygulanıyor?

Haberin Devamı