Beden Sağlığı Sağlıklı bir karaciğer için reçete: Yeşil yapraklı sebzeler

Sağlıklı bir karaciğer için reçete: Yeşil yapraklı sebzeler

Paylaş
Sağlıklı bir karaciğer için reçete: Yeşil yapraklı sebzeler

Karaciğerin iç organlarımız arasında en büyüğü olduğunu ve sağlığını korumak için özel bir ilgi istediğini biliyor musunuz? Özellikle beslenirken tercih edilecek karaciğer dostu yiyecekler hayati önem taşıyan karaciğer için önemli bir rol oynuyor

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi uzmanlarından Doç. Dr. Atakan Yeşil, sağlıklı bir karaciğer için önemli bilgiler paylaştı.

KARACİĞERİNİZİ DOĞRU BESLEYİN

"Karaciğer bir fabrika gibi 24 saat durmadan çalışır. Kan yolu ile alınan besin maddelerini işler ve kandaki zararlı toksinleri atar. Vitamin ve minerallerin emilmesini sağlar. Bu noktada da sarımsak, zencefil, limon, koyu yeşil yapraklı sebzeler; roka, ıspanak, pazı, tere, brüksel lahanası, brokoli, maydanoz, lahana gibi besinler karaciğer dostudur" diyen Doç. Dr. Atakan Yeşil, soğan ve karnabahar gibi antioksidan özelliği olan besinlerin karaciğerin yenilenmesine yardımcı olduğunu belirtti.

Kereviz ve enginarın da önemli rolü olduğunu belirten Yeşil, her gün 4 enginar yaprağının yarım saat kaynatılarak içilmesini tavsiye edip şunları söyledi: "Alkol, çok yağlı gıdalar, tuz, yağlı etler, işlenmiş ürünlerden uzak durulmalı. Az yağlı yoğurt, az yağlı peynirler tüketilmeli. Karbonhidrat tüketiminden de kaçınılmalı. Bir de az yenildiğinde faydalı ama aşırıya kaçıldığında karaciğer yağlanmasına sebep olan besinler de var: Havuç, ceviz, meyveler gibi… Faydalı olur düşüncesi ile bir oturuşta kilolarca meyve yemek yerine her gün 1-2 meyve, 3-4 parça ceviz yemek tercih edilmeli."

ERKEN TESPİT İLE SİROZDAN KORUNMANIZ MÜMKÜN

Tehlikeli olmaya başlayan karaciğer yağlanması alınacak basit önlemler ile geri döndürülebiliyor. Biyopsi yönteminden 100 kat daha büyük bir alana bakılmasını sağlayan bir yöntem ile karaciğer yağlanmasının tehlikeli aşamaya gelmeden önüne geçilebiliyor.

Doç Dr. Atakan Yeşil de son yıllarda Türkiye’de de kullanılmaya başlayan, biyopsiye gerek duyulmadan karaciğerdeki yağlanmayı ölçen cihazlar ile 5 dakika içerisinde yağlanmanın boyutunu ortaya çıkarabildiklerini söyledi.

Halsizlik, yorgunluk, gözlerde kaşınma ve sararma, erkenden yorulma var ise bir uzmana görünmenize fayda var.



Haberin Devamı