Ekonomi Sağlıklı küçük kasalar Avrupa pazarında

Sağlıklı küçük kasalar Avrupa pazarında

Paylaş
Sağlıklı küçük kasalar Avrupa pazarında

Mayo markası Ayyıldız'ın patronu, Gebze'de üretimine başladığı kasa işini Avrupa pazarına taşıdı

Türkiye’nin 52 yıllık mayo ve iç giyim markası Ayyıldız’ın katlanabilen kasa üretimi gerçekleştiren şirketi Aykasa, 3’üncü yılını doldurdu. Aykasa’nın patronu Levent Çebi, sebze ve meyve sektöründe market zincirine lojistik katlanabilir plastik kasalar yaptıklarını, üretim yeri Gebze’de bulunan kasaların, yüzde 90’ını ihraç ettiklerini söyledi. Levent Çebi “Türkiye’de bizim haricimizde katlanabilir plastik kasa ihraç eden firma yok. Kasalarımız kanserojen madde ihtiva etmiyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Ürünle birlikte satılıyor

Türkiye’de kasa üreten birçok firma olduğunu ama katlanabilen kasa üretiminin bulunmadığını söyleyen Çebi şöyle devam etti: “2 yıl altyapı ve araştırma-geliştirme (ar-ge) çalışması yaptıktan sonra, geçen yılın ikinci yarısında ‘minibox’ (küçük kasa) adında kasa temin ettik. Patentleri aldık. Avrupa’nın birçok marketinde içinde ürünlerle satılıyor. Kasa sizin oluyor, buzdolabında ya da ev eşyası olarak kullanıyorsunuz. Üzüm, domates, salatalık gibi meyve ve sebze için kullanılıyor.”

Kanserojen madde yok

Aykasa Genel Müdürü Cem Karakullukçu, kasaların kanserojen madde içermediğine dikkat çekerek “Bu yüzden rahatlıkla yiyecek malzemesi için kullanabilirsiniz” dedi. Karakullukçu 2001’de çıkan bir kararnameyle tahta kasa kullanımının yasaklandığını ifade ederken, “Ama şu anda piyasanın yüzde 95’i tahta kasayla dönüyor. Türkiye’de bu işlerin dikkatli takip edilmesi gerektiğini hisseden Mopaş, a101, Diasa gibi market zincirleri bizlerle çalışıyor. Bu işin çok başındayız” dedi.

Haberin Devamı

1 TIR’da 63 bin adet

Aykasa Genel Müdürü Cem Karakullukçu, katlanabilir kasaların taşımada da kolaylık sağladığına değindi. Katlanabilir kasayla bir tırda ebada göre 8 bin ile 25 bin arasında kasa taşınabildiğini aktaran Cem Karakullukçu, “Bir kamyonda 1500 kasa giderken siz 10 bin kasa gönderirsiniz. ‘Minibox’larda ise 1 TIR’la 63 bin tane gönderiyoruz. Normalde 9.5 TIR’a tekabül ediyor. 180 tonluk mal ihraç etmiş oluyorsunuz” diye konuştu.

Satış hedefi 15 milyon adet

Gebze’deki fabrikada yıllık üretim kapasitesinin sadece minibox’ta 15 milyon adet olduğunu söyleyen Levent Çebi, 6 ebatta kasa ürettiklerini söyledi. Minibox için 3 milyon euro yatırım yapıldığını belirten Çebi, “3 milyon adet minibox Avrupa pazarına girdi. Bu yılki hedef 15 milyon adet” dedi. Çebi, yurtdışında İsviçre, Fransa, Almanya gibi birçok Avrupa ülkesine ihracat yaptıklarını söyledi

Gülay ZAİM