Spor Şahika Encümen: Sokakta antrenman yaparken erkeklerden laf yedim

Şahika Encümen: Sokakta antrenman yaparken erkeklerden laf yedim

Paylaş
Şahika Encümen: Sokakta antrenman yaparken erkeklerden laf yedim

Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, antrenman yaparken sokaktan geçen erkeklerin laf attığını, araba ile takip edenlerin de olduğunu söyledi.

Şahika Ercümen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadın olarak spor yapmanın zorluğuna dikkati çekerek, "Kadın olmak başlı başına zor bir durumken, kadın olarak spor yapmak daha da zor. Örneğin kaç tane kadın akşam tenha bir sokakta yürüyüş ya da koşu antrenmanı yapabilir? Ben yapmaya çalıştım ama ya sokaktan geçen alakasız erkeklerden laf yedim ya da araba ile takip edenler oldu" diye konuştu.

Kadınların işinin zor olduğunu vurgulayan Ercümen, "Spor kültürüne çok uzağız. Akşam iş çıkışı veya sabah çok erken, bir kadının spora gitmesi birçok kişiyi hala şaşırtıyor. Daha bilinçli bir toplum olmadığımız sürece kadınların işi çok zor" ifadelerini kullandı.

"Kadınlarımız çok güçlü"

Türkiye’de başarılı kadın sporcuların bulunduğunu belirten Şahika Ercümen, bu sayının çok daha fazla olabileceğini, ülkenin potansiyel bakımdan güçlü olduğunu söyledi.

Çoğu kadının sabırlı, inatçı ve zor koşullara alışık yetiştiğini kaydeden Ercümen, "Fakat yaşam şartları kadınları öyle bir noktaya getiriyor ki, bazen hayata devam edebilmek için sporu bırakan kadınlar ve kız çocuklarımız oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
Şahika Ercümen, sporda imkanların da çok önemli olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Mesela 15 sene önce Çanakkale’de yüzme havuzumuz yoktu ve kışın denizde antrenman yapardık. Kaç kız kışın kar yağarken denize girer? Ben bu şartlara rağmen devam ettim fakat diğer başarılı arkadaşlarımın çoğu bırakmak zorunda kaldı. Birçok ülkede her mahallede yüzme havuzu varken neden bizim ülkemizde bunlar gereksiz görülüyor?"

"Kadınlar ve genç nesil, bir ülkenin kaderini belirler" diyen Şahika Ercümen, "Kadınlarımız çok güçlü, yeter ki bu gücü kullanmak istesinler. Tavsiye vermek haddime değil fakat hayallerinin peşinden gitmekten korkmamalarını ve her şeyin mümkün olduğuna inanmalarını isterim" şeklinde konuştu.

AA

Haberin Devamı