Pazar Postası Sahneye Sadri Alışık çıkardı, Zeki Müren adını koydu...
Paylaş
Sahneye Sadri Alışık çıkardı, Zeki Müren adını koydu...

Nil Burak 70 ve 80'lere şarkıları ile damgasını vurdu. 'Sen de Başını Alıp Gitme Ne Olur', 'Nasıl da Tatlı Tatlı Bakardın Yüzüme', 'Boş Vere Boş Vere Ne Hale Geldik' şarkıları o yılları yaşayanların hala kulaklarında.

‘Issız Adam’ filmi ‘Yalnızım Ben Çok Yalnızım’ şarkısıyla Nil Burak’ı tekrar hatırlatmış, yeni nesillere de sevdirmişti.

Haberin Devamı

HAZIRLAYAN: SERAL CUMALI

27 Nisan 1948’de Kıbrıs’ın Lefke şehrinde yaşayan Munsif Ailesi’nin sarışın, mavi gözlü, dünya güzeli bir kızı olur. Adını Pembe Nihal koyarlar. Pembe Nihal’in babası Kıbrıs’ın en eski sinema işletmecilerindendir. Aynı zamanda narenciyecidir. Bu nedenle Pembe Nihal’in çocukluğu hem sinema, hem de portakal bahçelerinde geçer. Çok güzel bir çocukluk geçirir Pembe Nihal. Ta ki 24 Aralık 1963 gecesine kadar. Munsif Ailesi Rumlarla Türklerin birarada yaşadığı Çağlayan Mahallesi’nde oturmaktadır. O gece çatışmalar başlar, Rumlar mahalleye baskın yapar. Akşam yemeğini masada bırakıp apar topar terlikleriyle evden kaçar üç çocuklu Munsif Ailesi... Pembe Nihal 9-10 yaşlarındadır. O sırada Kıbrıs’taki Amerikan Kız Koleji öğrencisidir. Çatışmalar başlayınca tahsiline devam etmesi için ailesi Pembe Nihal’i kardeşiyle birlikte Londra’daki halasının yanına yollar...

Haberin Devamı

Eğlenmeye gittiği kulüpte kendini sahnede buldu

Pembe Nihal’in sesi çok güzeldir, şarkı söylemeyi de ilkokuldan beri çok sever genç kız. Hatta Kıbrıs Güzel Sanatlar Derneği’nin korosundadır. Londra’ya gittiği günlerde ünlü dansöz Nesrin Topkapı da Londra’daki Türk lokantası Galipoli’de dans ediyordu. Pembe Nihal birkaç kez onu seyretmeye gitmişti. İşte bu gidişlerinde bir iki kez sahneye çıkıp şarkı söylemişti genç kız. 1975’te okul tatilinde birkaç arkadaşıyla İstanbul’a gelir Pembe Nihal. Eğlenmek için arkadaşlarıyla dönemin ünlü gece kulübü Playboy’a giderler. İstanbul sosyetesi oradadır. Pembe Nihal ve arkadaşlarının karşı masasında ise Sadri Alışık, Çolpan İlhan, Ayhan Işık, Ekrem Bora, Nebahat Çehre ve Zeki Müren birarada eğleniyordur. Beline kadar sapsarı saçlı, masmavi gözlü Pembe Nihal güzelliği ile ünlüler masasının dikkatini çeker. “Kim bu kız?” diye aralarında konuşurlar. Sadri Alışık “Şimdi anlarız” der; yerinden kalkar, Pembe Nihal’i elinden tutup sahneye çıkarır. Masadakiler genç kızın şarkı söylemesini ister. Pembe Nihal de o yıllarda çok ünlü olan Shirley Bassey’nin ‘Something’ şarkısını söyler. Müthiş sesi ve aksansız İngilizcesiyle herkesi hayran bırakır. 6-7 şarkı daha söyletirler. Gecenin sonunda kulübün sahibi Pembe Nihal’e iş teklif eder. Zeki Müren de genç kıza “Adın ne?” diye sorar. “Nihal” der genç kız. Zeki Müren, “Senin en sevdiğin soyadı ne?” diye sorar bu kez. Genç Kız “Burak” diye cevap verir. Bunun üzerine Zeki Müren, “Gel senin adını Nil Burak yapalım” der. Genç kızın “Nasıl olur?” demesine kalmadan her şey ayarlanır. Nil Burak’ın hayatı o gece değişir. Dönemin ünlü terzisi Mualla Özbek ilk sahne elbisesini diker Nil Burak’ın. Hayat dergisine kapak olur. İlk plağı ‘Tatlı Tatlı’ çıkar, Altın Plak ödülü kazanır. Gece kulübü Playboy’da iki ay çalıştıktan sonra, Fahrettin Aslan Maksim’e geçmesini ister Nil Burak’ın. Sonraki 16 yıl boyunca Maksim’de çıkar. Tatil için geldiği İstanbul’da bir gecede meşhur olmuştur...

Haberin Devamı

“20 yıllık eşi bir mektup bırakıp terk etti”

Nil Burak 1969’da Ankara’daki İngiliz sefaretinde sekreterlik yaparken görücü usulü bir evlilik yapar. 1971’de evlilik biter. Türkiye’de çalışma izni almak için 1977’de menajeri Engin Kefkef ile formalite icabı 10 günlük bir evlilik yapar. 1980’lerde iş adamı Şamil Tokses’le 6 yıl gizli aşk yaşar. Şamil Bey evlidir. Nil Burak hamile kalır ve oğlu Cemre’yi 1987’de Amerika’da dünyaya getirir. İki aylık bebeğiyle İstanbul’a döndüğünde gazetelere, bir açıklama yapar: “Çocuğumun babası beni şimdilik hiç ilgilendirmiyor. Ama zamanı gelince ismini ve işini açıklayacağım...” Şamil Bey’le daha sonra evlenirler. Nil Burak, 1990’da Erkal Işıksal ile evlenir. 20 yıl süren bu evliliği boyunca pek ortalarda görünmez. Türkiye’deki müzik kariyerine ara verir, Kıbrıs’ta butik otel işletir. Bu evlilik ise Erkal Bey’in bıraktığı bir veda mektubu ile sona erer. Kalbi çok kırılır. Bize ister istemez 80’lerde söylediği ‘Her Aşktan Bir Şarkı Kaldı Dudağımızda’ şarkısını hatırlatır: O yılları yaşadık biz sonsuz heyecanla/ Her aşktan bir şarkı kaldı dudağımızda/ Deli gönül öğrendi yalnızlığında/ Dostluğa dönmeyi en güçlü sevdalarda/ Geçti zaman çılgınca fırtınalarla.

Haberin Devamı

(06.04.2014 tarihli Posta karnaval'dan alınmıştır.)

Haberin Devamı