Ekonomi Sahte muayene patladı

Sahte muayene patladı

Paylaş
Sahte muayene patladı

Türkiye'deki araç muayene istasyonlarının sahibi olan TÜVTÜRK'ün genel müdürü Naci Başerdem uyardı

Türkiye'deki araç muayene istasyonlarının sahibi olan TÜVTÜRK'ün genel müdürü Naci Başerdem, Hürriyet'ten Eren Güler'e yaptığı verdiği röportajda, son dönemde istasyonlarda patlama yaşayan sahtecilik vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Başerdem, 'İstasyon etrafında dolanan kişilere kanmayın. Kendiniz gelmeyecekseniz kurumsal aracılarla çalışın' dedi.

İşte o röportajın ilgili bölümü:

- Sahte araç muayenesi ile ilgili sizin bazı sıkıntılarınız vardı... Çok mağdur var mı?

Onun mağdur sayısını tam bilmiyoruz ama son 1 yılda 100 bine yakın sorgulama yapılmış, araç muayeneli gözüküyor, sürücünün elinde raporu da var. Fakat sahte...

- Nasıl oluyor?

Damga dediğiniz şeyin sahtesini yapmanın kolay. Ama aslolan elektronik kayıt ve o yok.

Sürücülerin bir kısmı bunu bilerek yapıyor bir kısmı da bilmeden tuzağın içine düşüyor. Vatandaş bu işin tam bilincinde değil. Özellikle ticari araç sahiplerinin faaliyetini yürütmesi için bizim muayeneden geçmesi lazım ve bazen 4-5 bin lira masraf çıkıyor. Ama adamın gücü yok, onun yerine



500 lirayı kendisine doğru olayan bir yolu öneren kişiye veriyor, o da istasyondan geçmiş gibi gösteriyor. Vatandaş da muayeneden kendi verdiği para ile geçmiş zannediyor. Ama değil, araç sahibine sahte belgeler verip kandırıyorlar. Kontrolde de ortaya çıkıyor.

- Peki sizin personelinizde para alıp araçları geçiren yok mu?

Öyle de olabilir ama biz bu kontrolleri çok sıkı yapıyoruz. İstasyonların tamamı görsel olarak da denetim altında. İstediğimiz istasyonu istediğimiz zaman izleyebiliriz. Sadece biz değil bakanlık da izliyor. Zaten bu girişimler kötü niyetli teknisyenlerin sayısının çok azalmasını sağladı. Tespit ettiklerimizle de hemen yolları ayırıyoruz.

Son iki yılda 2500 teknik kişiden 550-600 tanesinin ilişiğini kestik.

- Bunlar eskiden kalanlar mı sizin aldıklarınız mı?

Eskiden kimse kalmadı bizde, çalışanları sınavla aldık. Ama eskiden kötü alışkanlıkları olan bazı kişiler sınava girip aramıza sızmışlar. Biz de bunları tespit ettikçe gönderdik. Demiyorum ki sıfıra indi ama çok çok azaldı. Kontrol ve denetimlerle cesaretlerini kırdık.

İşte onun için de artık istasyonlarda para karşılığı olmayan bir hizmeti satın alamıyorlar, yerine almış gibi gösteriyorlar. Son zamanlarda sahtecilik vakalarının artmasının en önemli sebebi bu. Çok sağlam ve güvenilir teknisyenler kalınca aracılar üzerinden sahte muayene işi patladı.

ÇIĞIRTKANLARA DEĞİL KURUMSAL ARACILARA VERİN

- İnsanlar aracılara vermesin mi?

Kurumsal aracılara verebilirler ama 'hallderiz abi mühim değil' diyenlere güvenmesinler. Bu işi kurumsal yapan şirketlere lafım yok. Onlar vasıtası ile aracınızı muayeneye gönderebilirsiniz.

- Sizin aracı firmanız var mı? Ya da sizden onaylı?

Bizim yok. Çünkü akreditasyon koşullarında olmamamız gerektiği yazıyor.

- Aracı vasıtası ile muayene yaptıracaklara tavsiyeniz var mı?

Kapı önünde bekleyen çığırtkan gibi tiplere güvenmeyin. Aracınızı kendiniz getirmeyecekseniz kurumsal şirketlere verin.

Bir de herkes muayeneden sonra hemen sorgulama yapabilir, çok basit. Zaten orada görüyorsunuz, plakanızı girip sorgulayın... İnternet sitemiz üzerinden muayene raporunu da görebilirsiniz.

- Muayene istasyonlarında kenarda bekleyen aracılara siz bir müdahale yapamıyor musunuz?

Bakanlıkla yasal müdahale konuısunda görüşüyoruz, onlar da bir kısıt getirmeye çalışıyor. Ama şu anda bu adamların girmesini engelleyecek bir yaptırım yok.

Bu arada bir aracı tanımı da getirmek getiriyor. Bununla ilgili bir çalışmamız var. En azından sokakta geçen adamın faaliyetine önlem alacağız. Bizim şu andaki en büyük sıkıntımız sahte muayene ve kurumsal olmayan aracılar...

4

Haberin Devamı