Ekonomi Sahura kadar sessizlik

Sahura kadar sessizlik

Paylaş
Sahura kadar sessizlik

Hükümetin memur sendikalarına sunacağı zam teklifi, toplu görüşmelerin 'nihai' turunda bile sır perdesi arkasında kaldı

Zam teklifi sır perdesi

Haberin Devamı

Hükümet ile sendikaların, memurun gelecek yılki sosyal ve mali hakları üzerine pazarlık yaptığı toplu görüşmelerin 4’üncü turu dün gerçekleştirildi. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın başkanlık ettiği ve ‘nihai tur’ olan toplantıda, hükümetin zam teklifi gün boyu gizemini korudu. Saat 11.00’da başlayan görüşmelere akşam saatlerinde verilen ikinci arada, Hayati Yazıcı, pazarlığın sahura kadar süreceğini duyurdu. Ne sendika başkanları ne de hükümet kanadı zamla ilgili bir rakam açıklamadı.

‘İlk oturumda gelirdi’

Memurlar adına toplu görüşmeleri yürüten Memur-Sen ve Kamu-Sen, hafta içinde hükümetten, zam teklifini son turu beklemeden açıklamasını istemişlerdi. Bu şekilde teklifin hem kamuoyunda hem de sendikalar arasında değerlendirilebileceği belirtilmişti. Ankara kulislerinde teklifin yüzde 2.7 artı 2.7 olacağı konuşulsa da, hükümet rakam açıklamaktan ısrarla kaçındı. Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, zam teklifinin daha önce hep son turun ilk oturumunda geldiğini, bu kez ortaya konmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Esnafı örnek gösterdi

Ahmet Gündoğdu, Başbakanlık Merkez Bina’daki toplantıya girerken ise “Sıkıntıdaki esnafın kredi faizinin 3 puanı silinir, 5 puanı devlet tarafından karşılanırken, biz de bu hassasiyeti bekliyoruz” dedi.

Son turun ‘tat veren bir görüşme’ olması için uğraştıklarını ifade eden Ahmet Gündoğdu, “Kamu çalışanlarına bir müjdeyle buradan ayrılmayı bekliyoruz” diye konuştu. Gündoğdu, Başbakan Tayyip Erdoğan’la iki gün önce yaptığı görüşmenin ‘ne işe yaradığını’ da bu turda göreceklerini bildirdi.

Ramazan vurgusu yaptı

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız da “Mübarek Ramazan’da kamu çalışanları olumlu ve mutlu bir haber beklemektedir” dedi. Kamu çalışanlarının önceki yıllarda büyümeden pay alamadığını vurgulayan Bircan Akyıldız, kamu çalışanlarına olumlu, iyi bir maaş artışı sağlamayı umduklarını belirtti.

Bircan Akyıldız, en düşük memur maaşına 310 lira zam yapılmasını talep ettiklerini hatırlattı. Bircan Akyıldız, kulislerde dolaşan bilgilerden bu talebe yaklaşılmak istenmediği izlenimi aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Danıştay: Bakan başkanlık yapamaz

Toplu görüşmelerin dünkü turuna, hükümet ile Kamu-Sen arasındaki ‘yetki’ tartışması damga vurdu. Kamu-Sen, 4 yıl önceki bir başvurusu üzerine Danıştay’ın, “Toplu görüşmelerde başkan değil taraflar vardır. Bakan toplu görüşmelere başkan olamaz” kararı aldığını açıkladı.

Bakan Hayati Yazıcı görüşmelere ara verdiğini açıklayınca, Kamu-Sen heyeti bu kararı ortaya koyarak, Yazıcı’ya, “Toplantıda yetki sizde değil. Bizim adımıza karar veremezsiniz” dedi. Bakan Yazıcı’nın yanıtı, “Ben ara veriyorum. Geri gelirseniz, gelirsiniz” oldu.