Ramazan Sahurda tereyağı tüketmek zararlı mı?

Sahurda tereyağı tüketmek zararlı mı?

Paylaş
Sahurda tereyağı tüketmek zararlı mı?

Yrd. Doç. Dr. İlhami Gültepe, ramazan ayında sahurda tereyağ tüketimini önermediklerini belirterek "Açlık döneminde metabolizma yavaşlıyor ve kendisini korumaya alıyor. Yavaşlamış metabolizmaya siz bir de yağ verirseniz kilo alırsınız" dedi.

Ramazan ayında çok tartışılan ve gündeme gelen önerilerden olan tereyağ tüketimine ilişkin açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. İlhami Gültepe, özellikle sahurda bunu kesinlikle önermediklerini belirtti ve şunları söyledi:

Haberin Devamı

Yağlı gıdalardan uzak durmak ve dengeli beslenmek lazım. Kızartmalardan, yağlı gıdalardan uzak durulmasını aslında ramazan dışında da öneriyoruz. Bu şekilde sağlıklı beslenirseniz kilo almayı bir kenara bırakın, kilo da verirsiniz. Ramazanda açlık döneminde metabolizma yavaşlar. Organizma kendisini korumaya alır. Yavaşlamış metabolizmaya siz bir de üzerine yağ verirseniz kilo almış olursunuz. Sahurda tereyağı tüketmek kesinlikle önerdiğimiz bir şey değil.

Beyin 20 dakikada doyduğunu algılıyor

Ramazanda öncelikle sıvı dengesini korunması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. İlhami Gültepe, neler tüketilip tüketilmemesi gerektiği konusunda şunları söyledi:

Yaz aylarında çok terleniyor, çok sıvı kaybediliyor. Özellikle hem iftarda hem sahurda çok sıvı tüketmek lazım fakat bu tüketilen sıvıların öncelikle su olması gerek. Çay ve kahve diüretik, yani idrar söktürücü oldukları için onları tükettiğinizde sıvı kaybına neden olur. Eğer buna rağmen çay içecekseniz açık içmek ve akabinde su içmek gerek. Kahveyi özellikle sahurda önermiyorum. Sahurda tam tahıllı ürünler yenilebilir ama börek, gözleme, gazlı içecekler, meyve suları tüketmemek gerek. Meyvenin kendisini yiyebilirler ama meyve suları kan şekerini hızlıca yükselttiği için zararlı. Ayrıca yemeğe hızlı başlamak ve iftarı hızlı yapmak da sağlık açısından zararlı. Doyma noktası kişiden kişiye değişebilir ama 12-20 dakika arasında değişiyor. 12 dakika içerisinde iki tabak da yiyebilirsiniz, yarım tabak da. O nedenle yavaş yemeyi öğrenmek lazım.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir sahur menüsü nasıl olur?

Yrd. Doç. Dr. İlhami Gültepe "Tatlılardan özellikle sahurda, tahin, reçel, pekmez gibi şeylerden uzak durulmalı. Sahurda özellikle protein almak gerek. Sahur yemeklerinde iki yumurta, biraz peynir, zeytin ve mutlaka salata, yeşillik yemeleri gerek. Bunun sebebi karbonhidratların kan şekeri seviyesini çok hızlı arttırıyor olması. Proteinler yavaş sindirilir. Bize de hemen kan şekerini yükselten değil, kan şekerini yavaş yavaş arttıran ve yavaş sindirilen gıdalar lazım. Bunlar da daha çok proteinler. Destek olarak salata yerseniz o sindirimi yavaşlatmış olursunuz. Yavaş sindirim de çabuk acıkmanızı engeller" dedi.

Haberin Devamı