Esra Karayel Sakin ve kararlı olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Sakin ve kararlı olmalı

Borsa İstanbul’da endeks geçen haftaki yazımda ifade ettiğim gibi 82 bin seviyesini geçti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel borsalara paralel Borsa İstanbul, haftayı değer kazançlarıyla kapattı. Geçen haftaki yazımda endeksin 80 bin direnç seviyesini göreceğini ifade etmiştim. Öngördüğüm gibi bu seviye test edildikten sonra artan işlem hacmiyle yükseliş devam etti ve 82 bin 825 puandan kapanış gerçekleşti.

Ekonomik veriler destekledi

Amerika’da açıklanan istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesi küresel borsalarda, yurtiçinde açıklanan makroekonomik verilerin olumlu gelmesi de Borsa İstanbul’da alımlara hız kazandırdı. Para piyasalarında da olumlu hava etkisini gösterdi. Amerika Merkez Bankası Fed’in küresel riskleri göz önünde bulundurarak faiz artırımını öteleyeceği beklentileri euro/dolar paritesinde yukarı yönlü hareketlere neden oldu.

Haberin Devamı

Olumlu veriler düşürdü

Dolar/TL yurtiçinde ekonomik verilerin olumlu gelmesiyle birlikte 2.87 seviyesine kadar geriledi. Cuma 2.89’dan kapattı. Tahvil faizleri aşağı yönlü hareketine devam ederek gösterge vade yüzde 8.60’tan kapattı.

Haftaya darbe teşebbüsünün yankıları ile başlayacak piyasalarda panik hareketlerden kaçınan kazanır

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar Cuma günü gerçekleşen darbe teşebbüsü sonrası yeni haftaya başlıyor. Borsa İstanbul’da bir süredir devam eden olumlu havanın sürmesini beklerken bu beklenmedik gelişme ilk etapta tepkiye yol açabilir. Bununla birlikte yatırımcılara her zaman olduğu gibi tavsiyem sakin olun. Panik hareketlerden kaçının.

Destek 81 bin 700

Bu süreç orta vadede ülke lehine olacaktır. Endekste ilk destek 81 bin 700 seviyesinde bulunuyor. Yukarı hareketlerde ise 83 bin 500 seviyesi ilk etapta test edilebilir. Para piyasalarında Amerika Merkez Bankası tarafında yapılan açıklamalar etkili olacak. Dolar/TL’de dalgalı hareketler görülebilir. Dirençler 3.05 ve daha üstte 3.10’da görünüyor. Destekler ise 2.98 ve altta 2.95 seviyesinde bulunuyor.

Faizlerde düşüş sürer

Piyasada iki yıl vadeli gösterge tahvilde faizlerin yüzde 8.50 ile yüzde 8.40 bandında hareket gerçekleştirmesi beklenebilir. Hafta bazında baktığımızda ise düşüşler küçük çaplı yaşanacaktır.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

BEKLENTİLER İYİ

Soru: Borusan Mannesman hissem var. Son gelişmeler nedir? Can YILMAZ/İstanbul

Cevap: Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) kapsamında, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından açılan Eskişehir gaz bağlantı hattı çelik boru alımı ihalesine en düşük teklifi Borusan Mannesmann Boru verdi. Yaklaşık 32 bin 365 metre uzunluğundaki yüksek basınçlı boru hattı ihalesinin sonucunun BOTAŞ Yönetimi’nin takdir ve değerlendirmesine bağlı olarak iş sözleşmesi imzalanmasıyla kesinleşeceği de belirtildi. Açıklamalarla birlikte takip edilmesinde fayda var.

KÜÇÜK ÇAPLI DÜŞTÜ

Soru: Pegasus’ta son yolcu verileri nasıl geldi? ? Pamir ÜNLÜ/İstanbul

Cevap: Pegasus’un, Haziran’da toplam yolcu sayısı yıllık bazda yüzde 1.8 azalarak 1.95 milyon olurken, 2016 Ocak-Haziran döneminde ise yolcu sayısı yüzde 10.5 artışla 11.2 milyona ulaştı. İlk yarıda doluluk oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.4 puan düşüşle yüzde 76.6 düzeyine gerilerken aynı dönemde Arz Edilen Koltuk Km (AKK) yüzde 12.7 artış gösterd

Haberin Devamı

Talep toplama işlemi yapıldı

Soru: Yapı ve Kredi Bankası’nın ihraç işlemi ile ilgili talep toplama başladı mı? Ali TEKİNALP/İstanbul

Cevap: Yapı Kredi Bankası tarafından nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 179 gün vadeli 326 milyon TL nominal değerdeki bononun ihraç edilebilmesi için çalışmalara başlandığı ve söz konusu kıymet ile ilgili talep toplama işleminin gerçekleştirildiği açıklandı.

Açıklamaları takip edin

Soru: Aksa Akrilik’te Çin vergileri konusunda son gelişmeler nedir? Cem ŞAHİN/İstanbul

Cevap: Aksa Akrilik, Çin Ticaret Bakanlığı’nın akrilik elyaf üzerine sürdürdüğü antidamping soruşturmasının sonucunda Japonya, Güney Kore ve Türkiye’deki üreticilere uygulanacak anti-damping vergileri belirlediğini, Aksa Akrilik için beş yıl süre ile geçerli olmak üzere uygulanacak vergi oranının yüzde 8.2 olarak açıklandığını belirtti. Şirket yetkilileri Çin’e yapılan satışlarının 2014-2016 döneminde toplam satış tonajındaki payının yüzde 4 seviyelerinde olduğunu dolayısıyla söz konusu uygulamanın şirket satışlarına ve kârlılığına önemli bir etkisi olmayacağını ifade ettiler.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Arçelik’in anlaşması konusunda bilgi verir misiniz? Can ERGİN/İstanbul

Cevap: Arçelik, Pakistanlı beyaz eşya üreticisi Dawlance’ı 258 milyon dolar karşılığında satın almak üzere anlaşma imzaladı. Konu ile ilgili ayrıntılı açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: GSD Holding hissesini takip ediyorum. Şirketin bedelsiz artırım başvurusu konusunda bilgi istiyorum. Cemal ŞEN/İstanbul

Cevap: GSD Holding, kâr payından yüzde 80 oranında bedelsiz sermaye artırım başvurusu ile ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu’na tekrar değerlendirilmesi üzerine başvuruda bulundu. Ayrıntılara Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden ulaşabilirsiniz.

Orta vadede yukarı

Soru: Akbank’ta teknik olarak orta vade için trend yönü nedir? Yukarı gider mi? Bankanın bono ihracı konusunda ayrıntılı bilgi verir misiniz? Tunç SAĞLAM/İstanbul

Cevap: Akbank’ta trend yönü orta vade için yukarı gözüküyor. Bununla birlikte yuukarı hareketlerde işlem hacmi desteği önemli gözüküyor. Banka tarafından nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 100 gün vadeli 341 milyon TL nominal değerdeki bononun ihraç edilebilmesi için çalışmalara başlandığı açıklandı.

İleri tarihe ertelendi

Soru: Egeli&Co Girişim Sermayesi’nde son gelişmeler nedir? Cenk TİRYAKİ/İstanbul

Cevap: Egeli&Co Girişim Sermayesi şirketin sermayesinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı EGC Enerji Çözümleri’nin bağlı şirketi General Trading System’in satılması kararı alındı ve sermaye artırım kararının ileri bir tarihte tekrar değerlendirilmesine karar verildi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder