Tamer Heper Salgın gibi yayılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Salgın gibi yayılıyor

Bizim binada merkezi ısınma sistemi varken doğalgaz nedeni ile kombiye geçildi. Bazı daireler balkonlarını kapattı, mutfakla balkon arasındaki duvarı kaldırdı, balkonu mutfağa kattı. Bir kısmı ise sadece kapatmakla kaldı ama balkonu mutfağa katmadı. Şimdi balkonu mutfağa katanlar ısınamadıklarını ileri sürerek binada mantolama yapmak istiyorlar. Balkonu mutfağa katmayanların ise ısınma sorunu yok zira binamızın duvarları, arası strafor kaplı çift tuğla. Buna karşı haklarımız nelerdir? A.S.

Yanıtımdan önce uzun bir offff çekmeme izin verin, ondan sonra başlayayım. Önce bir gerçekten söz edeyim, öteki gerçekleri sonra sıralayayım. Birileri kombi satıp para kazanmak uğruna vatandaşı kandırdı. Doğrusu merkezi sistemle ısınmadır. Daha hesaplıdır, daha rasyoneldir. Yanlış olan ferdi ısınmadır. Bir binada ısınabilmeniz için önce binanın anayapısı, yani duvarlarının ısınması lazım.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Merkezi sistemde duvarlar sıcaktır, alt kat sıcaktır, üst kat sıcaktır, yan komşu daire sıcaktır, bu halde siz de ısınırsınız. Kombide alt kat çalışıyordur, gündüz kombiyi yakmaz alt kat soğuktur. Yan komşu seyahattedir evi soğuktur, üst kat sadece bir odayı ısıtmak için diğer odalardaki ısıyı kapatmıştır. Bu halde siz ne yapsanız ısınamazsınız. Isınıyorum dediğiniz zaman da merkezi sisteme göre iki misli para ödersiniz.

Bunu vatandaşa anlatmak lazım, aslolan merkezi ısınmadır. Ama ben evde yokken boşu boşuna ev ısınıyor diyemezsiniz. Ev boşu boşuna ısınmıyor, bütün bina sıcak olmak zorunda. Kombili eve soğuk gelip ısınabilmek için, siz yokken soğuyan duvarları ısıtabilmek için iki katı para ödeyeceksiniz, bunu bilin. Bu hatayı yapmışsınız bari ikinciyi yapmayın. Binanız zaten izole. Bazı dairelerin ısınamayışı yukarıda anlattığım nedenlerden. Bir de mutfak duvarını kaldırınca ısı kaybı çok olduğundan onların ısınması daha zor. Yapacağınız iki şey var. Mantolama için (bana göre tüm kat maliklerinin bazılarına göre yüzde 80 kat malikinin) önce karar almak lazım. Bu karara karşı çıkın.

İkincisi, balkonunu kapatıp da balkonla mutfağını birleştirenler aleyhine eski hale getirme talebi ile dava açın. Mahkeme kararı ile balkonlar projesine uygun eski hale getirilecektir. Herkes hakkına razı olmalıdır. Bu daire projedeki şekli ile alındıysa o halde de kullanılacaktır. Bu karar uygulandıktan sonra o dairelerde de ısınma sağlanacağından problem bitebilir. Mantolama da kombi gibi bir moda, hatta salgın halindedir. Onun da tartışmasını bir başka gün yaparız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder