Beden Sağlığı Salmonella tehlike saçıyor! Çorba ve cacık bile zehirleyebilir

Salmonella tehlike saçıyor! Çorba ve cacık bile zehirleyebilir

Paylaş
Salmonella tehlike saçıyor! Çorba ve cacık bile zehirleyebilir

İshal, kusma ve bulantı şikayetleriyle ortaya çıkan bir zehirlenmeye yol açan salmonella bakterisi, kişinin direncine ve aldığı bakterinin yüküne göre hafif ishalden ölüme kadar uzanan bir tabloda seyredebiliyor. Salmonella bulaşan mutfak gereçleriyle yapılan yemekler, doğranan besinler bile zehirlenmeye yol açıyor

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, Manisa’da kışladaki gıda zehirlenmesi şüphesiyle gündeme gelen salmonellanın, yaklaşık 3 bin farklı alt grubu olan bir bakteri grubu olduğunu söyledi.

Salmonellanın, sıcak havalarda "tehlike" olarak tanımlandığını ve bu bakterinin önüne geçilmesi için basit tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Tayar, şöyle konuştu:

"Bazı göz ardı edilen durumlar ortaya çıktığında zehirlenme kaçınılmaz olur. Tüketilen et hangi koşullarda mutfağa girdi, nasıl parçalandı, hangi yöntemle pişirildi, soğuk zincire ve hijyen kurallarına dikkat edildi mi hepsi önemli. Mesela beyaz et yemeyenlerde bile salmonellaya bağlı gıda zehirlenmesi görülebilir. Bu durum ev, lokanta, fabrika mutfağında bazı kurallara dikkat edilmediğinin göstergesidir. Salmonella çok hızlı yayılan ve çoğalan bir bakteri türüdür, özellikle sıcak yaz aylarında daha dikkatli olunmalıdır."

ÇAPRAZ BULAŞMA DA TEHLİKELİ

Prof. Dr. Mustafa Tayar etlerin fabrikadan çıkışından mutfağa ulaşana kadarki yolculuğunda soğuk zincire önemle dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti:

"Marketten aldınız, soğuk zincirden çıktı, bu durumda hızla işlenmeli ya da tekrar soğuk zinciri devam ettirilmeli. Marketten aldığınız kanatlı etinde bir adet olan salmonella, sıcak havalarda bir saat içinde milyonlarca adede ulaşabilir. Kanatlı eti parçalayan bıçakla salata için sebze doğranmamalıdır. Cacık, salata yiyen, çorba içen biri bile salmonella yüzünden zehirlenebilir. Bu, kanatlı kesilen bıçakla cacık içine salatalık doğranması yüzündendir ya da çapraz bulaşma ile çorbaya geçmiştir."

'HİJYEN EKSİKLİĞİNİN GÖSTERGESİ'

Çiğ beyaz et ile pişmiş yemekler arasında çapraz bulaşma olabileceğini dile getiren Tayar, "Bunun için kullanılan mutfak gereçlerinin ayrı olması gerekiyor. Yemeğin uygun koşullarda pişirilmesi de gerekiyor. Bu bakteri 75 derecenin üzerine çıkıldığında ölür. Hijyen eksikliğinin göstergesidir." dedi.



Haberin Devamı