Pazar Postası Salonun ortasında maç oynanacak
Paylaş
Salonun ortasında maç oynanacak

Televizyon artık her evde var. Neredeyse buzdolabı ya da ocak gibi büyük bir ihtiyaç üstelik. Yeni nesil televizyonlar ise hepimizin sahip olmak istediği türden

HD televizyon ve üç boyutlu görüntü yavaş yavaş evlerimize girmeye başladı. Ancak bu daha hiçbir şey değil. Yeni nesil televizyonlar salonumuzun ortasında kaplan gezdirmeye, Hollywood yıldızlarını dolaştırmaya hazırlanıyor...

NTV Bilim Dergisi’nde yer alan bu müthiş televizyonlara bayılmamak elde değil... 1950’lerde televizyon siyah beyaz filmleri ya da ajans haberlerini yakalayabilmek için televizyonu olan komşulara gidilir, hep birlikte izlenirdi. Televizyon 1950’lerden günümüze çok yol kat etti. Bugün istediğimiz programı yüksek çözünürlükte ve üç boyutlu izleyebiliyoruz. Bununla sınırlı kalacak gibi de görünmüyor. Londra’dan Tokyo’ya dünyanın dört bir yanındaki araştırma laboratuvarlarında inanılmaz özelliklere sahip televizyonlar geliştiriliyor.

2030’larda şimdilerin HD standardı, 16 kat daha yüksek çözünürlüklü Super Hi-Vision (SHV-Ultra Yüksek Çözünürlüklü TV sistemi) standardına kıyasla grenli görünecek. Bu denli yüksek netlikte görüntü, oturma odanızın bir duvarını kaplayan dev ekranda izleyiciyi tümüyle içine alan spor ve sinema keyfi demek. Örneğin ekran içinde küçük ekrancıklar açılacak, haberleri, pembe dizileri göz ucuyla izleyebileceğiz.

Hollywood yıldızları odanıza girecek

ABD ve Japonya’daki mühendislerin gözü daha da yüksekte. Holografik 3DTV’ler şimdiden göz kırpıyor. Holo-TV masa benzeri bir yüzeyin üzerinde oluşturulan 3D imgelerden oluşuyor. Tablanın altındaki dört lazer görüntü oluşturucu, stereoskopik gözlüklere ihtiyaç duymadan odanın ortasında her yönden görülebilen bir görüntü bulutu yaratacak. Bu şu anlama geliyor: Kanepenizle yemek masanız arasında gidip gelen Hollywood yıldızları, yediği tekme yüzünden sehpanızın üstünde acıdan kıvranan bir futbolcu... Olmayacak hayal değil. Japonlar 2022 Dünya Kupası’nın bazı maçlarını dünyanın farklı yerlerindeki stadyumlara uydular üzerinden aktarıp holografik olarak izletme planı yapıyor. Bu gerçekleşirse taraftarlar gerçekten maça gitmiş gibi takımlarını kendi şehirlerindeki statta izleyip destekleyebilecek.

( 19.06.2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı