Gündem Sami Ofer evinde ölü bulundu

Sami Ofer evinde ölü bulundu

Paylaş
Sami Ofer evinde ölü bulundu

İsrailli işadamı Sami Ofer evinde ölü bulundu

İsrail’in en zengin işadamlarından Sami Ofer’in evinde ölü bulunduğu bildirildi.

Haberin Devamı

İsrail’in Kanal 10 televizyonu, İran ile iş bağlantıları skandalının merkezindeki işadamı Ofer’in bugün Tel Aviv’deki evinde ölü bulunduğunu duyurdu. İsrail televizyonu, iki oğlu ve 8 torunu bulunan 89 yaşındaki Ofer'in ölüm nedeni hakkında bilgi vermedi.

ABD KARA LİSTEYE ALMIŞ, İSRAİL 'SKANDAL' DEMİŞTİ

Habertürk'teki habere göre ABD, Türkiye'nin Galataport ihalesiyle yakından tanıdığı Ofer Grubu'nu İran'a petrol tankeri sattığı için kara listeye almış haber de İsrail'de 'skandal' olarak değerlendirilmişti. Olaydan kısa bir süre sonra da Ofer'in ölümü manidar bulundu.

İsrail’deki en zengin işadamlarından olan Sami Ofer, dünyada da bu alanda 79. sırada geliyor.

GALATAPORT, TÜPRAŞ, KUŞADASI LİMANI

2005 yılında Mehmet Kutman-Sami Ofer ikilisi Galataport ihalesini 3.5 milyar Euro kazanmıştı. Ancak Danıştay’ın imar planına ilişkin kararı sonrasında ihale iptal olmuştu.

Ofer'ler aynı yıl Tüpraş'ın yüzde 14.76'sının satışında tartışma yaratmıştı. Dönemin CHP Lideri Deniz Baykal'ın Meclis'teki bütçe görüşmelerine de taşıdığı satış kamuoyunda çok konuşulmuştu.

Ankara 12. İdare Mahkemesi, Tüpraş'ın yüzde 14.76'lık hissesinin Ofer'e satışını iptal etti. Ofer Grubu, Kuşadası Limanı ihalesini kazanmış, o ihale de iptal olmuştu.

SAMİ OFER KİMDİR?

Sami Ofer kardeşi Yuli Ofer ile birlikte Ofer Biraderler (Ofer Brothers) grubunun sahibiydi. 19 Şubat 1922'de doğdu. 1947'de Romanya'dan İsrail'e göçmüş olan babaları Joseph Herschovici'nin Hayfa'da başlattığı küçük gemi acentesi oğulları Sami ve Yuli'nin (sonradan soyadlarını İbranileştirerek Ofer adını almışlardır) yönetiminde dev bir uluslararası gruba dönüştü.

İki kardeş bir arada, Forbes dergisi dünya zenginleri sıralamasında 2005'de 3.1 milyar dolarlık bir servetin başında 188'inci sıradadırlar. İsrail'in ikinci büyük zenginleri.

Kamuoyuna karşı ketum bir tarz benimsemiş olan iki kardeş, başta gemi taşımacılığı, bankacılık, inşaat ve emlak sektörlerinde faaldirler.

Monako'da yaşayan Sami Ofer daha ziyade denizcilik sektörleri ile ilgili faaliyetleri, Tel Aviv'deki kardeşi Yuli ise emlak işlerini idare etti.

Ofer kardeşler, 2004 yılında, grup içindeki müşterek varlıklarını resmen ayıracaklarını (Sami Ofer'in varlığının kardeşi Yuli Ofer'den çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir) ve çocuklarına birbirlerinden ayrılmış varlıklar devredeceklerini açıklamışlardı. Sami Ofer aynı zamanda tanınmış bir sanat koleksiyoncusu olup, dünyanın en büyük Marc Chagall tabloları koleksiyonuna sahipti.




Haberin Devamı