Spor Şampiyonlar Ligi zengin ediyor

Şampiyonlar Ligi zengin ediyor

Paylaş
Şampiyonlar Ligi zengin ediyor

Şampiyonlar Ligi resmi sponsoru MasterCard'ın araştırmasına göre bir üst tura çıkan kulüpler ortalama 50 milyon Euro kazandı

UEFA Şampiyonlar Ligi Resmi Sponsoru MasterCard tarafından yaptırılan ve ünlü spor ekonomisi uzmanı Prof. Simon Chadwick tarafından yürütülen araştırmaya göre UEFA Şampiyonlar Ligi'nden en büyük ekonomik faydayı elde eden futbol kulübünün Girondins de Bordeaux olduğu ortaya çıktı.

Kulüp, 2009 UEFA Şampiyonlar Ligi Grup Turu'nda 11,5 milyon Euro tutarında ödülün yanı sıra eleme turlarına çıktığı için ayrıca 3 milyon Euro kazandı.

UEFA Şampiyonlar ligi eleme turlarına çıkan takımların ortalama kazancının 50 milyon Euro olduğu belirlenirken, eleme turlarına çıkmaya hak kazanamamış kulüplerin katılımlarından ötürü kulüp başına ortalama gelirleri 32 milyon Euro olarak tahmin ediliyor.

Bu kazanç; UEFA katılım ücretleri ve UEFA ödül parasını (ortalama 14 milyon Euro); şampiyonaya katılımdan ötürü UEFA ticari gelirlerinden gelen payı (havuz ödemelerinden ortalama 12 milyon Euro); bilet satışlarını (ortalama 10 milyon Euro); sponsorluk gelirleri, markalı ürünler, yiyecek ve içecek satışlarından oluşan ticaret ve pazarlama gelirlerini (ortalama 8 milyon Euro); ve şampiyonlukla artan takım değerini (ortalama 6 milyon Euro) kapsıyor.

EN BÜYÜK EKONOMİK KAZANÇ İNGİLTERE, İTALYA VE İSPANYA'DA

Araştırmaya göre; İngiltere, İtalya ve İspanya 2009 yılında UEFA Şampiyonlar Ligi'nden en fazla ekonomik gelir elde eden ülkeler. İngiltere, 2009 finalisti Manchester United ve 2009 grup turuna katılan dört takımı ile 129.5 milyon Euro (129.476.000 Euro) para ödülü kazandı.

İtalya, geçen sezon eleme turuna katılan üç takım ve bu yılın grup turunda yer alan dört takım ile 104 milyon Euro (104.007.000 Euro) kazandı. İspanya ise, geçen yılın kupasını kaldıran Barcelona Kulübü ve 2009 grup turunda mücadele eden dört takımı ile 96.9 milyon Euro (96.947.000 Euro)'luk kazancın sahibi oldu.

ŞAMPİYONUN ÖDÜLÜ EK GELİRLER HARİÇ 31.2 MİLYON EURO

Her bir çeyrek finalist için UEFA para ödülü 3.3 milyon Euro, yarı finalistler için 4 milyon Euro olurken; ikinciler 5.2 milyon Euro, galipler ise 9 milyon Euro alacak.

MasterCard araştırmasına göre, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Mayıs 2010'da Madrid'te kupayı kaldıran taraf, önemli ek gelirler dikkate alınmaksızın sadece para ödülü olarak toplam 31.2 milyon Euro kazanabilecek.

BARCELONA'NIN KAZANCI 110 MİLYON EURO

MasterCard tarafından yaptırılan araştırmaya göre; 2009 yılında Roma'da oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi Finali galibine, yani Barcelona'ya 110 milyon Euro'dan fazla kazandırdı.

Diğer yandan şampiyonanın ikincisi Manchester United, en az 65 milyon Euro ile birincilik ödülünün yarısından fazlasına karşılık gelen bir kazanç sağladı.

İSTANBUL/DHA

3

Haberin Devamı