Yaşam Samsun'da bin sülün doğaya salındı

Samsun'da bin sülün doğaya salındı

Paylaş
Samsun'da bin sülün doğaya salındı

​Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Terme ilçesinde düzenlenen ve Samsun Valisi Osman Kaymak’ın da katıldığı programda bin sülün kuşu doğaya bırakıldı

Samsun Valisi Osman Kaymak, cuma namazını Çarşamba Göğceli Camisi’nde kıldıktan sonra Terme’de düzenlenen doğaya sülün salımı programına katıldı. Terme Gölardı Simenlik Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda düzenlenen programda sülünleri, Samsun Valisi Osman Kaymak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri bıraktı.

HER YIL 5 BİN SÜLÜN DOĞAYA BIRAKILIYOR


Vali Kaymak daha sonra bölgede incelemelerde bulundu. Sülün üretimi ile ilgili bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, "Son yılarda doğal afetlerden dolayı, sanayiden, çarpık kentleşmeden dolayı tabiat varlıklarında tahripler meydana gelmektedir. Bu tahripten dolayı yaban hayatındaki doğal türlerimizde azalmalar görülmüştür.

Orman ve Su İşleri Bakanlığımız Türkiye’nin doğal türleri ile ilgili üretim istasyonları kurmuştur. Bu İstasyonlarda üretilen kuşlarımız zaman zaman tabiata salınmaktadır. Bugün de burada bin adet sülünü yaban hayatı sahasına saldık.

Samsun genelinde her yıl 5 bin adet sülünü doğaya bırakıyoruz" dedi.

NESLİ TÜKENMEKTE


Bin adet sülünü doğaya bıraktıklarını söyleyen Samsun Valisi Osman Kaymak, "Sülün Samsun bölgemizin karakteristik kuşlarından birisi. Maalesef nesli tükenmekte olan türlerden. Amacımız bu kuşları çoğaltarak neslini devam ettirmek. Kuluçka bölgelerini termede milli park olan bu bölgeye aldık. Bundan sonra sülünler burada üretilip doğaya salınacaklar. Avcı arkadaşlardan ricamız lütfen sülünlere yaşama şansı versinler, merhametli olsunlar" şeklinde konuştu. Sülün salımı ardından Terme Miliç Sahili’nde incelemelerde bulunan Samsun Valisi Osman Kaymak, Miliç sahili hakkında; Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı ve Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’dan bilgi aldı.

SÜLÜN NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?


Bir Asya hayvanıdır, ancak, ilk çağlardan başlayarak Avrupa’ya da götürüldü. Yıllık kuşlardır. Erkeklerde kuyruk içinde olmak üzere 75-90 cm arasındaki uzunluk, dişilerde 50-60 cm arasındadır.

Uzun alımlı gövdeleri vardır. Özellikle erkeklerinin uzun kuyrukları ve gösterişli tüyleriyle dikkati çeken orta ve büyük boy türleri vardır. Bacaklar uzun ve gri renklidir. Erkek oldukça renklidir; boyunun üst bölümü ve başı parlak yeşil, ibiği kiremit kırmızısıdır. Kuyruğu uzun ve sivridir. Dişi kuş çok daha küçüktür ve gri, kahverengi ve siyah renktedir. Genellikle baharda 8-12 arasında yeşilimsi gri yumurta yumurtlarlar. Kuluçkaya yalnızca dişi kuş yatar.

Kuluçka süresi 25 gündür. Yavrular hızlı gelişirler ve 10-15 gün içinde uçmaya başlarlar. Ağaçlık bölgelerde yaşar, tahıl, böcek ve solucan yiyerek beslenir. Yerde çok hızlı koşabilir, uçmaktansa saklanmayı yeğler. İyi uçucudur. Ancak havada uzun süre kalamaz. Avlanmak amacıyla çokça üretilir.

Kenan Akyüz SAMSUN (İHA)

Haberin Devamı