Yaşam Samsun’da yasa dışı beslenen piton ve boa yılanına el konuldu

Samsun’da yasa dışı beslenen piton ve boa yılanına el konuldu

Paylaş
Samsun’da yasa dışı beslenen piton ve boa yılanına el konuldu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından, Samsun’da yasa dışı yollarla ülkeye sokulduğu tespit edilen bir piton ve boa yılanına el konuldu

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, DKMP Genel Müdürlüğüne Samsun’da bir vatandaşın ülkeye yasa dışı yollarla soktuğu piton ve boa yılanını evde beslediği ihbarı geldi.

İhbar üzerine harekete geçen ekipler, yılanlara el koydu. Yılanları yasa dışı yollarla yurda sokan kişiye de 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca 914 lira idari para cezası kesildi.

HAYVANAT BAHÇESİNE GÖNDERİLDİ


Yılanlar ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’ne gönderildi. Türkiye’de yabani hayvan türlerinin ticareti ve denetimi noktasında birçok çalışma yapan DKMP Genel Müdürlüğü, aldığı ihbarları anında değerlendiriyor.

BELGE ALINMASI GEREKİYOR


Genel Müdürlük, 1996’da taraf olduğu CITES Sözleşmesi’ne dayanarak ülkeye yasadışı yollarla sokulan ya da ülkeden yasadışı yolla yurt dışına çıkarılan türlerin takibini yapıyor. DKMP, bu konuda İçişleri Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile işbirliği yaparak sözleşme yükümlülüklerinden kaynaklı, nesli tehlike altında olan yabani hayvan ve bitki türlerinin neslinin devamını sağlamak amacıyla söz konusu sözleşmenin ekinde yer alan türlerin uluslararası ticaretinin belirli esaslar çerçevesinde yapılmasını sağlıyor. CITES listelerinde yer alan bir türün canlı, ölü, parça ve türevleri ticarete konu ise mutlak suretle CITES Belgesinin, ilgili yönetimlerden alınması gerekiyor.

Haberin Devamı