Ekonomi Sanat krizden kârlı cıktı

Sanat krizden kârlı cıktı

Paylaş
Sanat krizden kârlı cıktı

Yapı Kredi Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özçelik, krizin en sert döneminde 10 milyon dolar sanat eseri kredisi verdiklerini açıkladı

ESER KREDİSİNE İLGİ BÜYÜK

Sanat eserlerinde ‘piyasa oluşumu’ sanat dünyasının hararetle tartıştığı bir konu. Taraftarı da var, karşıtı da... Ancak görünen o ki üst gelir grubunun son yıllarda ‘tutkuyla’ sarıldığı bu yeni yatırım aracı, küresel krizde başarısını kanıtladı. Yapı Kredi Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özçelik, krizin en sert dönemine girdiği Ağustos 2008’de başlattıkları sanat eserleri kredisinin, geçen süre içinde 10 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını açıkladı.

HEM TUTKU HEM YATIRIM

Erhan Özçelik, “Krizde özel bankacılık müşterilerimiz lüks tüketimden, riskli yatırımlardan kaçındı. Ama sanata yatırım krizden etkilenmedi” dedi. Özçelik bu durumu şu sözlerle açıkladı: “Sanat eseri almanın görsel bir tatmini, tutkusu var. Ayrıca gerektiği anda satılabiliyor. Üçüncüsü de eser sürekli prim yapıyor. Eğer doğru bir yatırım yaptıysanız, eseri şişkin bir fiyattan almadıysanız, sanat eserini kriz etkilemez. Örneğin bir Picasso tablosunun değer kaybetmesi mümkün mü?”

GERÇEK FİYATINI BULUR

Son aylarda Türk ressamların eserlerinin müzayedelerde hatırı sayılır fiyatlara satıldığını hatırlatan Erhan Özçelik, ‘Bu fiyatlar normal midir?’ sorusuna şu yanıtı verdi: “10 yıl önce 4 bin liraya satılan bir tablonun değeri bugün 50 bin liraya çıktı. Fiyatların bu kadar artması belki normal karşılanmayabilir ama onun da belirli bir düzeyi var. Elbette bu alanda da dalgalanmalar, çıkışlar, inişler olur. Ama tablonun bir gerçek fiyatı vardır ve bu fiyat kendini bulur.”

2010'DA DEVAM EDECEK

Özçelik, bununla birlikte Türk ressamların eserlerinin geçmiş yıllarda değerlerinin çok daha altında fiyatlara satıldığını belirtti. Sanat eserlerine dönük ilginin son aylarda gözle görülür biçimde yükseldiğini vurgulayan Erhan Özçelik, “Bu, 2010’da sanata dönük ilginin artarak süreceğini gösteriyor. Biz de Yapı Kredi olarak yoğun bir çalışma içindeyiz. Müzayedelere giriyoruz, müşterilerimize satılan eserlerle, fiyatlarla ilgili bilgi geçiyoruz. Danışmanlık hizmetimizi geliştiriyoruz” dedi.

Gülşah KARADAĞ

2

Haberin Devamı