Cumartesi Postası 'Sanatçı botoksu' ve 'iğnesiz mezolift'

'Sanatçı botoksu' ve 'iğnesiz mezolift'

Paylaş
'Sanatçı botoksu' ve 'iğnesiz mezolift'

Ünlülerin estetikçisi' olarak da tanınan Roya Sharghi, ameliyatsız estetik alanındaki son yenilikleri Fransa'da öğrenip Türkiye'de uyguluyor

Röportaj: Seral Cumalı

scumali@posta.com.tr

Bu yeniliklerden biri ‘sanatçı botoksu’, diğeri ise ‘iğnesiz mezolift’. Sanatçı botoksu yüz mimiklerini dondurmadan kırışıklıkları gideriyor. ‘İğnesiz mezolift’ ise ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri acısız şekilde cildin alt katmanlarına kadar ulaştırıyor. Bunları ve daha pek çok yeniliği İran asıllı doktor Roya Sharghi ile konuştuk. Bu arada ilginç hayat hikayesini de dinledik...

Türkiye ameliyatsız estetikte dünyanın neresinde?

Amerika’da olan bütün aletler ve eğitim elimizin altında. İstediğimiz her şeyi öğrenip uygulayabiliyoruz.

Bir zamanlar Hollywood’da mimikleri dondurduğu için botoks yasaktı; bu konuda yenilikler neler?

Yani sizin ‘sanatçı botoksu’ dediğiniz botoks nedir? Hollywood filmi izlerken kimde botoks var, kimde yok anlıyorum. Şimdi mimiklere zarar vermeden kırışıkları gideren botokstan bahsediyoruz ve ben ona ‘sanatçı botoksu’ diyorum. Çok rahat gülüyorsunuz, kaşınızı kaldırıp indirebiliyorsunuz, çatabiliyorsunuz, ama botokslusunuz. Gözler sevincini de üzüntüsünü de belli ediyor. Bu çok önemli. Çünkü gözler insanı en iyi ifade eden organdır. Gözleri botoksla beton haline getirince çok itici bir görüntü oluyor. Kaşların Mefisto gibi kalkmış görüntüsünü önlemek için de sanatçı botoksunu öneriyorum.

Dünyada yaygın uygulanıyor mu?

Ben Fransa’da öğrendim. ‘Mezobotoks’ deniliyor. İnsanların anlaması için ‘sanatçı botoksu’ diyoruz. Ben bunu sadece göz çevresi değil, yüzün diğer bölgelerine de mimiği bozmadan uygulamayı geliştirdim. Bir tiyatrocu da, bir sinema oyuncusu da bu yöntemi rahatlıkla yaptırabilir.

Başka üstünlükleri neler?

Mesela klasik botoksun uygulanamadığı kaş ve göz arasındaki çizgilere uygulayabiliyorum. Kaşın kenarındaki çizgileri mimiği bozmadan giderebiliyorum. Klasik botoksta onları gidermek için alnı beton gibi yapmak gerekiyor. Ve biz bundan kaçınıyoruz. Botoks uygulamasını yüzeysel yaptığım için kas içine yapılan botoksa göre doğal bir sonuç alınıyor.

Etkisi ne kadar sürüyor?

Ömrü 3 ila 4 ay. Kışları biraz uzun süre devam eder.

Fiyatı diğerine oranla farklı mı?

Fiyat kas içi uygulamalardan farklı. Daha geniş alanlara kullandığım için kişiden kişiye değişiyor. Ne kadar kırışıksa o kadar çok botoks kullanıyorum. Her kırışığın üzerinde ince ince oya gibi çalışıyorum.

Botoks kaç yaşından itibaren yapılmalı?

Mesela 22 yaşında birisinin kaşının arasında iki derin çizgi olabiliyor. 30 yaşına gelince çizgiler yarım milimlik derin bir çukur haline gelecek. Onu gidermek için altına dolgu vererek tedavi etmek zorunda kalacaksınız. O nedenle bu tarz durumlarda erken başlanmalı. O zaman tedavi edici oluyor. Ayrıca o genç kızın iş hayatında, arkadaşlar arasında devamlı çatık kaşlı, sinirli bir ifadeyle dolaşması da iyi bir şey değil.

Hanımlara hangi yaşta nasıl bir yol önerirsiniz?

Elimizin altında imkanlar var. Doğal olarak yapılan botoksu ihtiyacı olan 35 yaşın üzerindeki kadınlar yaptırsın. Veya hiç botoksa yönelmeden direkt cilt gençleştirme yöntemlerini uygulatsınlar.

Bunlar nedir?

En basiti mezolift. Mezolift bilinen bir yöntem. Bizim 100 çeşit mezolift şeklimiz var. Mesela yüzü nemlendirmek için farklı, ince kırışıklar için farklı, kuru cilt için farklı. Bunlar iğne ile yapılan uygulamalardır. Kişi acıya çok duyarlıysa ‘modern mezolift’ dediğimiz bir uygulama var.

Modern mezolift nedir?

Fransa’da öğrendiğim bu uygulama, iğneyle girmeden vitamin ve mineralleri cildin derinlerine kadar verme yöntemidir. Hepsi doğal, bitkisel mineral ve vitaminler. Birçok hastam, “Bu iğneliden daha iyi geliyor bana” diyor. Verdiğim mineral ve vitaminlerin evdeki ürünlerle de takviye edilmesini öneriyorum.

Evde kullanılacak ürünleri de siz mi belirliyorsunuz?

Size burada yağ giderici ya da dengeleyici mezolift yaptıktan sonra, gidip evde cildinizi yağlandıracak çok yanlış bir ürün kullanırsanız benim yaptığımın hiçbir faydası olmaz. O yüzden evde kullanacağınız doğru ürünü de size ben öneriyorum. Bazıları sırf medikal kozmetik koçluğu almak için geliyorlar bana. Çünkü doğru kremi kullanmak çok önemli.

Buraya gelen kaç yaş gençleşip çıkar?

15 yaş gençleşir, hem de neştersiz!

Siz kendi genç görüntünüzü hangi uygulamalara borçlusunuz?

Ben kendi gençliğimi titana borçluyum. Yılda birkaç sefer genesis yaparım ve botoks uygularım. Büyük konuşmayayım ama binde 999 ben ömrümün sonuna kadar ameliyat olmayacağım. Ve hep ameliyatsız yöntemlerle işi götüreceğim.

Genesis ve titanı anlatır mısınız?

Genesis bir laser yöntemi. Göz kenarındaki kırışıkları, yüzdeki ince çizgileri yüzde 70 oranında tedavi eder, lifting etkisi yaratır. Bu yöntemle 4-6 seansta cilt yenileniyor. Genesis cildin orta tabakasında, titan en alt tabakadaki kolajenlere etki ediyor. Yanak sarkmaları, kaş düşmeleri, boyun ve kollardaki sarkmalar titanla gideriliyor. Bir de PRP (Platelet Rich Plazma) yöntemi var ki bundan da çok önemli sonuçlar alıyoruz.

Bu nasıl bir uygulama?

PRP (Platelet Rich Plazma) plateletten zengin plazma demektir. Hastanın 8 ml. kanı alınır ve içinde özel ayrıştırıcı bulunan steril ve bu iş için özel olarak üretilmiş tüplere konur. Hastanın bulunduğu odada ayrıştırma işlemi gerçekleştirildikten sonra platelet yani trombositten zengin plazma elde edilir. Ve hemen enjektöre aktarıldıktan sonra hastanın yüzüne veya boynuna ya da dekoltesine mezoterapi yöntemi ile enjekte edilir. Bu yöntemde normal mezoterapi veya mezoliftten daha az derinlikte enjeksiyonlar yapılır çünkü ancak o zaman plateletler etkili olur. Trombositler içinde birkaç çeşit büyüme hormonu bulunduğundan ciltte gençleştirici ve çizgileri azaltıcı sonuçlar elde ediyoruz.

Menopoz döneminde neler öneriyorsunuz?

Menopoz döneminde cildin yağı, nemi değiştiği için bir medikal estetik hekime başvurup yeni bir cilt analizi yaptırmalısınız. Östrojenin düşüş hızına bağlı olarak cildi korumak lazım. Sadece kremlerle de değil kolajenin birdenbire düşüşünü engellemek için ağızdan verilen bitkisel ilaçlarla da cildi beslemek lazım. Kolajen artışını sağlamak, cildin nemini artırmak için bu şart. Mutlaka kalsiyum ve magnezyum açısından zengin besinler almalarını öneriyorum.

Yaz mevsimini geride bırakıyoruz, cildimiz güneşten lekelendi, kırıştı. Bunun için ne yapmalıyız?

Limelight’ı, geliştirilmiş IPL yöntemi olarak ciltteki lekelerin tedavisinde kullanıyoruz. Hem ciltteki lekeler, kızarıklıklar ve kırışıklıklar tedavi ediliyor, hem de cilt diri ve pürüzsüz hale geliyor. Özellikle güneş hasarının ön planda olduğu kahverengi lekelerin giderilmesi için ideal bir yöntem.

Herkesin aynı fabrikadan çıkmış gibi birbirine benzemesi durumunu siz nasıl yorumluyorsunuz?

Herkesin birbirine benzemesi beni çok üzen bir şey. Hakikaten yüzün aslına sadık kalmak lazım. O kişi yüzünü çok şişirtmek isteyebilir ama sen o isteğe imzanı atmak istiyor musun?

Böyle durumda ne yapıyorsunuz?

“Bana 18 yaşındaki fotoğrafını getir. O yaştaki dudağına yakın yapacağım” derim. Israr ederse, isteğini kabul edecek başka doktora gitmesini öneririm. Çünkü bu etik bir konudur. Kendi iç huzurum önemli. Uyumadan önce, “Ben bugün ne iş yaptım?” diye düşünüyorum. “Ay ne güzel yaptım” diyorsam mutluyum.

Hasta profiliniz nasıl?

Ekonomik özgürlüğü olan kadın artık kendisine bakıyor. Birçok öğretmen hastam var. İnanılmaz bakımlılar, neşter değil bu yöntemleri tercih ediyorlar...

En genç ve en yaşlı hastanız?

En genç 16 yaşında. Sivilce tedavisi ve akne izlerini tedavi ettiriyor. Cildini yağdan arındırmak istiyor. En yaşlı ise 77 yaşında. O da cildini sıkılaştırmak, daha genç görünmek için geliyor. 77 yaşındaki kişi yoga yapıyor, briç oynuyor. Burada mutlu oluyor...

Sizin İran’dan Türkiye’ye geliş hikayenizi merak ediyorum.

İran’da üniversite öğrencisiydim. Üniversitemi çok seviyordum, Tahran’ın kuzeyinde çok güzel bir bölgedeydi. Humeyni rejimi geldi ve maalesef o dönem ‘Kültürel devrim yapacağız’ diye okulları kapattı. Ne zaman açılacağı da belli değildi. Dolayısıyla orada oturup bekleyemezdik, kalktık buraya geldik.

Tıp mı okumaya geldiniz?

Önce Güzel Sanatlar grafik bölümüne girdim. Okulun adı şimdi Mimar Sinan oldu, deniz kenarında ders arasında sigaralar, çaylar içilirdi; bana önce çok keyifli, çok hoş geldi. Ama daha sonra yeniden üniversite sınavına girdim Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni kazandım.

Bu alanı nasıl seçtiniz?

İngilizcemi geliştirmek için Londra’ya gitmiştim. Orada tesadüfen bir klinikte botoks yapılışını gördüm. Bir hafta 10 gün sonra botoksun sonucunu görünce, “Ben bu işi yapacağım” dedim. Ondan sonra da devamlı yurtdışına gidip gelip bir şeyler öğrendim.

Daha sonra İran’a gittiniz mi?

Hep giderim. Annem, babam, bir diş doktoru kız kardeşim var orada.

Burada yaşam zor oldu mu?

Ülkenin dışında yaşam zordur. Herkes kendi ayaklarının üzerinde durma mücadelesi verirken zorluklar çeker. Türk ailelerin çocuklarını desteklemek gibi bir özellikleri vardır. İran’da aile çocuklarını sadece okumaları için destekler, hayatını kurmak artık çocuğun kendi görevidir. Avrupa’daki ülkeler gibi hayatı kurarken gerçek anlamda sıfır noktasından başlarsınız.

Neden burada kaldınız?

Belki burası benim ruhuma daha çok hitap ediyor. Çünkü orada başörtü olduğu için ben İran’a geri dönmedim. Çünkü ben öyle büyümedim. Ben orada sokaklarda bisiklete binen bir genç kızdım. Şimdi gidip orada başörtü taktığım zaman geçmişime ihanet etmiş olurum. O tarih öyle güzel kalsın. Ben bir haftalık on günlük tatiller için gidip geleyim...

3

Haberin Devamı