Ekonomi Sanayi üretimi arttı

Sanayi üretimi arttı

Paylaş
Sanayi üretimi arttı

Sanayi üretim endeksi, Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,2 arttı

Sanayi üretim endeksi, Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,2 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), 2012 yılı Eylül ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarına göre, Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 10,8 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 4,1 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks, bu yılın Eylül ayında, 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 6,2, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi de bir önceki aya göre yüzde 3,9 artış kaydetti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretim endeksinin şimdiye kadarki en yüksek eylül ayı düzeyine çıktığını bildirdi.

Çağlayan, sanayi üretimindeki artışın, Eylül ayındaki yüzde 21'lik ihracat artışından kaynaklandığını belirtti.

Haberin Devamı

Beklentilerin üstünde arttı

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, eylül ayında sanayi üretim endeksinin yıllık yüzde 6,2’lık artışla beklentilerin oldukça üstünde arttığını kaydetti.

TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı sanayi üretim verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Altınsaç, sanayi üretim verisinin ardından ekonomide en kötü çeyreğin 3. çeyrek olduğuna dair görüşlerin artacağını söyledi.

Satın alma yöneticileri endeksi (PMI), net sermaye girişi, ithalat verilerindeki toparlanmanın 4. çeyrekte ekonominin yeniden daha yüksek büyümeye başladığına işaret ettiğine dikkati çeken Altınsaç, "Ekonomide en kötü çeyreğin geride kaldığını söyleyebiliriz" dedi.

2013 yılında yüzde 4 büyüme beklediklerini kaydeden Altınsaç, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Fakat sermaye girişi tahminimizden yüksek gerçekleşirse bu rakam daha da yükselebilir. Merkez Bankası’nın yüzde 5’i aşan bir büyümeye, cari açık kaygısından dolayı çok da ılımlı yaklaşmasını beklemiyoruz. 2013’ün ilk çeyreği büyümenin ana seyrini anlama açısından önemli. 20 Kasım’daki Para Politikası Kurulu’nda (PPK) 50 baz puan indirim ve Rezerv Opsiyon Katsayısı’nda ayarlamanın devamını öngörüyoruz."