Ekonomi Sanayi üretimi yüzde 18.9 arttı

Sanayi üretimi yüzde 18.9 arttı

Paylaş
Sanayi üretimi yüzde 18.9 arttı

Küresel krizin etkilerinin daha az hissedilmeye başlandığı 2011'de büyümenin en önemli göstergelerinden biri olan sanayi üretim endeksi, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18.9 oranında arttı.

Böylelikle kriz sürecinde daralmaya başlayan ve 2009 aralık ayından bu yana artmaya devam eden sanayi üretimi artışını 14 aydır aralıksız olarak sürdürmüş oldu. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim endeksinde en büyük artışın yüzde 34.9’luk artışla imalat sanayi üretiminde olmasını büyüme açısından iyi bir haber olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Aylık bazda geriledi

Ocak ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2010 yılı ocak ayına göre artış gösteren sanayi üretimi 2010 yılının aralık ayına göre yani bir önceki aya göre aylık bazda bakıldığında ise yüzde 13.2 geriledi. Takvim etkisinden arındırılmış endeks, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18.8 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.5 artış gösterdi.

İmalatta 34.9’luk artış

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış, yüzde 34.9 ile sermaye malı imalatında kaydedildi. Bunu yüzde 22.2 ile ara malı imalatı, yüzde 15.3 dayanıklı tüketim malı imalatı, yüzde 13 ile enerji ve yüzde 10.8 ile dayanıksız tüketim malı imalatı izledi. İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığında artışta ilk sırayı yüzde 143 ile bilgisayarların elektronik ve optik ürünlerin imalatı aldı. Ocak ayında tütün ürünleri imalatında yüzde 16.5 ve diğer ulaşım araçları imalatında yüzde 13.4 düşüş meydana geldi.

Haberin Devamı

İyi bir başlangıç oldu

Bu verileri değerlendiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, şunları dile getirdi: “Sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve ihracat rakamlarında 2009’un ortalarından bu yana belirgin bir artış görülüyor. Sanayi üretiminde mevsimsel bir takım kırılmalar olabilir. Ancak yıllık trende bakıldığında yukarıya doğru bir çıkışın olduğunu görüyoruz. Sanayi üretimi açısından 2011 yılına iyi bir başlangıç yapıldı. En ciddi artış da imalat sanayinde oldu. İç talepteki artış da bunu önemli oranda etkiledi. İhracat rakamları dış talepte de bir canlanma olduğuna işaret ediyor.”

2010 büyümesi yüzde 8 olacak

YIL içindeki gelişmelerin 2010 yılına ilişkin büyüme rakamının rakamın yüzde 6.8’in de üzerinde olacağını gösterdiğini belirten Nihat Ergün, “Şu anda yüzde 8’lik bir büyüme rakamı görünüyor. Hatta bir miktar onun üzerine çıkma ihtimali de var. Son çeyrekteki sanayi üretim rakamları da buna işaret ediyor. Ortalama 2010 büyümesinin yüzde 8 olacağını görebiliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kredi kuruluşları Türkiye’ye karşı cimri borçta AB’den iyiyiz

Nihat Ergün, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notuna ilişkin ‘artırılabilir de, indirilebilir de’ şeklindeki mesajını şu şekilde değerlendirdi: “Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’ye karşı cimri davranan kuruluşlar. Bu cimri davranışları aslında kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili de spekülasyonlara yol açtı. Bazı ülkelerde çok geç vakitlerde değerlendirme yaparak bir pozisyon alırken, Türkiye ile ilgili daha erken değerlendirmeler yapmayı tercih ediyorlar. Mesela şimdi cari açık ve borç yapısındaki durumu dikkate almak lazım diyorlar. Borcun milli gelire oranına baktığınız zaman birçok Avrupa Birliği ülkesinden çok daha iyi bir noktadayız. Tam en önemli kritik eşiği geçeceğimiz noktada bu konunun yeniden ve erken bir vakitte değerlendirilmesini çok yerinde ve haklı bir değerlendirme olarak görmüyorum.”

İSO: Yatırımlar açısından iyi haber

Haberin Devamı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, sanayi üretiminde, ‘iyimser beklentileri destekleyen ve moralleri yükselten bir tablo’nun ortaya konduğunu belirterek, Ocak ayındaki yüzde 18.9’luk artış ile de 2011’e çok iyi bir başlangıç yapılmış oldu” dedi. Küçük, “Sermaye malı üretimindeki artışın yüzde 34.9’la, bu ayki artışın üzerinde gelmesi yatırımlar açısından iyi haberdir” dedi.