Ekonomi Sanayiye hasar operasyonu

Sanayiye hasar operasyonu

Paylaş
Sanayiye hasar operasyonu

Hükümet, sanayi ve ticarette son durumu yerinde incelemek üzere harekete geçiyor

26 BÖLGEDE TOPLANTI

Küresel krizin etkilerini yavaşlatmak için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Anadolu’ya çıkarma yapacak. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, küresel finans krizinin ardından çarkları yavaşlayan sanayi sektörünün tekrar canlanması için 26 bölgede zirve düzenleyecek. Ekonominin rayına oturması için çözüm önerilerinin aranacağı zirvelerin ilki Edirne’de gerçekleştirilecek. Her zirvede her bölge ekonomisinin fotoğrafı çekilecek, sorun ve çözüm yolları raporlaştırılarak yetkililere sunulacak.

BİR ZİRVE BİR RAPOR

Bakan Ergün, hazırlanan her raporu Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) masaya getirerek, ilgili bakanlıkların yapması gereken ev ödevlerini taraflara bildirilmesini sağlayacak. Zirveler özellikle ekonominin ve yatırımların canlanması için oluşturulan yeni teşvik yasasının uygulamaya geçirilmesi açısından da büyük önem arz ediyor. Hükümet sanayicinin nabzını tutarak, teşvik sistemine eklenmesi gereken unsurları tespit ederken, sistemin daha iyi tanıtımı için gerekli olanakları da sağlamış olacak.

BÜTÇE AÇIĞI TAHMİNİN ALTINDA KALACAK

Bütçe yılın 11 ayında 46 milyar 356 milyon lira açık verdi. Hükümet, yıla başlarken bütçe açığını 10.1 milyar lira olarak belirlemiş, krizin ardından açık tahmini 63 milyar liraya çıkarılmıştı. Bu durumda bütçe açığının yıl sonunda en fazla 50 milyar liraya çıkması ve tahminin altında kalması bekleniyor. Maliye Bakanlığı’nın Bütçe Gerçekleşme Raporu’na göre, devlet kasımda yaklaşık 21 milyar lira harcarken 17.8 milyar lira da gelir elde etti. Aylık bütçe açığı 3 milyar 124 milyon lira oldu. Ayrıca bütçe kasımda 1 milyar 209 milyon lira, 11 ayda 5 milyar 803 milyon lira faiz dışı fazla verdi.

EDİRNE'DEN BAŞLAYACAK

Sanayi Bakan Nihat Ergün, ilk zirveyi Trakya Bölgesi’nde Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirecek. Zirveye bölge milletvekilleri, valiler, belediye başkanları, sanayi, ticaret ve esnaf odaları başkanları, bölgenin önde gelen sivil toplum kuruluşları katılacak. Ayrıca ilk zirve toplantısına İstanbul Sanayi Odası Başkanı (İSO) Tanıl Küçük, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı (TÜRSAB) Başaran Ulusoy katılacak.

Songül SELVİ

2

Haberin Devamı