Siyaset 'Sandıkları boşaltmaya gidiyoruz'
Paylaş
'Sandıkları boşaltmaya gidiyoruz'

Eski Büyükçekmece İlçe Seçim Kurulu Başkanı İbrahim Doğan'ın, Beylikdüzü Belediye eski Başkanı Vehbi Orakçı'nın avukatından para ve araç istediği ortaya çıktı

2009 yerel seçim sonuçlarına yapılan itiraz üzerine hakkında 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan eski Büyükçekmece İlçe Seçim Kurulu Başkanı İbrahim Doğan'ın, Beylikdüzü Belediye eski Başkanı Vehbi Orakçı'nın avukatı S.Ö.'den para ve araç istediği ortaya çıktı.

DİNLEMEYE TAKILDI

Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mehmet Kemal Gül tarafından hazırlanan iddianameye giren telefon kayıtlarına göre Doğan, bir kouşmasında S.Ö.'ye 'Sandıkları halin oraya boşaltmaya gidiyoruz' diyor.

BELEDİYEDEN İKRAM!

İddianamede telefon konuşmaları dışında, belediye imkanlarının seçimde nasıl kullanıldığına da yer verildi.

Beylikdüzü'nün bir önceki belediye başkanı olan ve son seçimlere bağımsız aday olarak giren Vehbi Orakçı'nın, ilçe dışından getirdiği 392 sandık görevlisini belediyenin kaynaklarıyla Kumburgaz Marine Princess Otel'de ağırladığı belirtildi.

Başkan'ın verdiği rapor iddianamede İbrahim Doğan ile S.Ö. arasında geçen ve dinlemeye takılan görüşmeler, iddianamede şöyle yer aldı:

İ.D: Alo...
S.Ö: Efendim abi.

İ.D: Avukat Bey sandıklar geldi. Biz o şeye, halin oraya götürüyoruz. Boşaltmaya.
S.Ö: Evet abi.
İ.D: Arz ederim bilgin olsun.
S.Ö: Tamam teşekkür ediyorum.

"GÜVENİLİR İKİ ADAM BİR DE ARAÇ LAZIM"

S.Ö: Ben size öbür ihtiyaçlar için zaten destek olacağım. Pazartesi-salı.
İ.D: Peki tamam. Bir de araç isteyeceğiz haberin olsun.
S.Ö: Araç mı?
İ.D: Hı Hı, araç.
S.Ö: Tamam. Hay hay ayarlarım abi.
İ.D: Seçim takvimi başlar başlamaz iki tane dışarıdan güvenilir, emin ama belediyeden değil.
S.Ö: Tamam.
İ.D: Elemanı belediyenin adına bize göndereceksin.
S.Ö: Anladım abi. Emaneti yerine teslim ettim
İ.D.: Abi şey sandıklar boşalıyo... Emaneti de yerine teslim ettim.
S.Ö: Evet.
İ.D: Sen bize yardımcı olabilecek misin?
S.Ö: Araç konusunda mı?

İ.D: Araç değil. Başka paramız yok.
S.Ö: O konuda yarın ya da çarşama günü olsa daha iyi olur.
İ.D: Sen bilirsin.

İLÇENİN KADERİ DEĞİŞTİ

2009 yerel seçimlerinde yaşanan skandalı otaya çıkaran Avukat Osman Gürcan Çelikkol, 27 Mart seçimlerinde hazırladıkları sistem sayesinde 28 bin sahte seçmeni sildirdiklerini söyledi.

Akşam gazetesinin "Kaba inşaatta 211 seçmen' haberine atıfta bulunan Çelikkol, 'Bizim kurduğumuz sistemde, adresinizi girdiğinizde dairenizde kimin oy kullanacağını görüyordunuz.

Sistemi kurduktan sonra gördük ki kaba inşaatlarda, boş arsada, binlerce hayali seçmen yaşıyor. Belki de o çalışmayı yapmasak Vehbi Orakçı yine başkandı."

AKŞAM


BÜYÜKÇEKMECE CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NDAN


Gazetenizin 21/07/2010 tarihli internet sayfasında yayımlanan "Sandıkları Boşaltmaya Gidiyoruz" başlıklı haberde, Büyükçekmece İlçe Seçim Kurulu Başkanı İbrahim DOĞAN hakkında kamu davası açıldığından bahisle bu yönde bilgi verilmiş ve konuşma tutanakları yayımlanmış ise de;

Haberde adı geçen İbrahim Doğan Büyükçekmece İlçe Seçim Kurulu Başkanı olmayıp bir süre önce emekli olarak görevinden ayrılmış bulunan Büyükçekmece İlçe Seçim Müdürü'dür. Bilindiği üzere ilgili mevzuat uyarınca İlçe Seçim Kurulu Başkanları o yer hakimlerinden oluşmaktadır. İbrahim DOĞAN'ın ise hakimlik sıfatı ve görevi olmayın anılan kişi belirtildiği gib Büyükçekmece İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nda müdür olarak görev yapmaktadır.

29/03/2009 yerel seçiminden sonra Başsavcılığımıza yapılar bir şikayet üzerine anılan kişi ve diğer ilgililer hakkında soruşturma başlatılmış olup, toplanan delillerin değerlendirilmesi sonucunda İlçe Seçim Müdürü İbrahim DOĞAN hakkında "Görevi Kötüye Kullanmak" suçundan cezalandırılması talebi ile Büyükçekmece 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ne kamu davası açılmıştır.

Anılan davaya ilişkin iddianame mahkemesince kabul edilmiş olup, yakında yargılamaya başlanılacaktır. Başsavcılığımızca açılan bu davanın Beylikdüzü İlçesi'nde gerçekleştirilen 29/03/2009 yerel seçimin geçerliliği ve sıhhati ile bir ilgisi olmayıp, tümü ile İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nda müdür olarak görev yapan İbrahim DOĞAN'ın "Görevi Kötüye Kullanmak" şeklindeki kişisel suçuna yöneliktir.

Haberde yayımlanan konuşma tutanakları ise başka bir soruşturma sırasında elde edilen dinleme kayıtlarına ilişkin olup, açılan kamu devasının soruşturması ile bir ilgisi yoktur.

Bu açıklamalarımızın ışığında yeni bir haber yapılarak sözü edilen yanlışlığın düzeltilmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi konusunda katkılarınızı bekler, başarılı çalışmalar dileği ile saygılarımı sunarım.

İbrahim Ethem DİKMEN
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcısı

3

Haberin Devamı