Ekonomi Şangay'da teknoloji şovu

Şangay'da teknoloji şovu

Paylaş
Şangay'da teknoloji şovu

Yılda 16 milyon otomobilin satıldığı dünyanın en büyük pazarı Çin, artan refah düzeyi ile lüks yarışına katıldı. Başka hiçbir yerde bulunmayan modeller ve yeni buluşlar Şangay Fuarı'nda kıran kırana rekabet ediyor

HAKAN ÇELİK

Dünyanın en hızlı büyüyen, en kalabalık ve en iştah kabartan pazarı durumundaki Çin Halk Cumhuriyeti, otomotiv alanında da dev adımlarla ilerliyor. Çin’in en büyük sanayi ve ticaret merkezi konumundaki Şangay’da düzenlenen Uluslararası Otomobil Fuarı, 1.5 milyar nüfuslu dev ülkenin araç üretimi konusunda da artık çok iddialı hale geldiğini gösteriyor.

Bu yıl 14’üncüsü yapılan fuar, Japonya depreminin gölgesinde gerçekleşiyor. Çin pazarında etkili olan Toyota, Nissan, Mazda ve Honda gibi dev şirketler depremin yaralarını sarmakla meşgul olduğu için, bu yılki fuarda asıl yarış; Alman, Çin ve Güney Koreli firmalar arasında meydana geliyor. Çin pazarında ezici bir üstünlüğü bulunan Alman Volkswagen Grubu iki ayrı markası Audi ve Volkswagen ile en büyük şovlardan birini gerçekleştiriyor.

Bir başka Alman şirketi BMW M5 modeli ve yeni 6 Serisi’nin dünya prömiyerini yaparken rakip Mercedes yeni A Serisi’ni tanıtıyor. Amerika’nın önde gelen üreticilerinden Chevrolet, Malibu modelini basının karşısına çıkardı. Renault standında öne çıkan modeller arasında Dezir konsepti ve kısa süre önce Türkiye’de de satışa sunulan Latitude var.

Türkiye’de de temsil edilen Chery ve Geely de gerek tasarım gerekse kalite kriterlerinde önceki yıllara göre çok daha etkileyici modellerini sergiliyor. Elektrikli otomobillerin yanı sıra lüks araçlar ve dünyanın başka ülkelerinde üretilmeyen özel otomobiller de Şangay Fuarı’nda Çinli tüketicilerin beğenisine sunuluyor.

AYDIN DOĞAN ÇİN'DE

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan da Şangay Otomobil Fuarı’nın ziyaretçileri arasında. Aydın Doğan’a, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Bilgel, Doğan Holding üst düzey yöneticisi Yahya Üzdiyen ve TÜSİAD International Yürütme Kurulu Başkanı Osman Boyner eşlik ediyor.

Osman Boyner-Hakan Çelik-Aydın Doğan

Aydın Doğan, “Dünyanın en büyük oteller zincirlerinden olan Amerikan Hilton’un bünyesindeki Waldorf Astoria’nın Şangay’daki otelinin açılışına katılmak için geldim. İlk kez gördüğüm Çin’den çok etkilendim. Şangay Fuarı da çok ilgimi çekti. Çin otomotiv sektörü çok dinamik” dedi.

Aydın Doğan’ın kızı Hanzade Doğan Boyner ile evli olan Osman Boyner, elektrikli otomobil üreten Çinli BYD’nin ve Amerikan Fisker’in Türkiye temsilcisi. Osman Boyner, Şangay Otomobil Fuarı’ndaki önemli firmalarla Türkiye’ye yatırım konusunda görüşmeler yaptı. Aydın Doğan ve beraberindekiler Pekin’i de gezdikten sonra Türkiye’ye dönecek.

EFSANE GERİ DÖNDÜ

Alman otomobil endüstrisinin dünyadaki en tanınmış ürünü olan ve ülkemizde ‘kaplumbağa’ adıyla tanınan Volkswagen Beetle tamamen yenilenmiş haliyle tekrar karşımızda. Kaplumbağanın klasik tasarım özelliklerinin korunarak günümüzün en ileri teknolojilerinin uygulandığı yeni Beetle, bu haliyle aynı zamanda bir tasarım ikonu kimliğine sahip.

Yeni Beetle son dönemdeki diğer Volkswagen modelleri gibi grubun Tasarım Direktörü Walter de Silva’nın imzasını taşıyor. Şangay Fuarı’nda dünya prömiyeri yapılan yeni Beetle, 2012’nin ilk aylarında Türkiye’ye ithal edilecek. 1.2 ve 1.4 litrelik benzinli motorların yanı sıra dizel motor seçeneğine de sahip olan Beetle’ı düz ya da otomatik vites ile satın almak mümkün olacak.

Yeni Beetle’ın pazarda özellikle Mini ile rekabet etmesi bekleniyor. 310 litrelik bagaj kapasitesine sahip olan aracın arka koltuk diz mesafesi de sınıfının en iyileri arasında. Yeni Beetle’ın Avrupa’nın yanı sıra özellikle Amerika pazarında önemli satış adetlerine ulaşacağı tahmin ediliyor.

TÜRKİYE İÇİN KALICI İSTİKRAR VURGUSU

Volkswagen AG Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Christian Klingler, Türkiye’nin son dönemdeki istikrarlı görüntüsünden memnun olduklarını ancak bu tablonun devamlılık arz etmesini arzuladıklarını söyledi.

Türkiye’de Doğuş Holding ile ortaklıklarının çok verimli ilerlediğini ifade eden Christian Klingler, “Türkiye, Avrupa'daki en önemli pazarlardan biri haline geliyor. Daha önce piyasa koşullarında yaşanan dalgalı hareketleri takip etmekte zorlanıyorduk, henüz beklediğimiz seviyede olmasa da Türkiye’de ekonomi kararları adına çok iyi bir trend yakalandığı görüşündeyim” diye konuştu.

İNANILMAZ TAKLİT BECERİSİ

Çinliler Batı’da üretilen neredeyse her ürünü bire bir taklit ederek pazara sunmalarıyla da ünlü. Saatten kaleme kadar dünyanın birçok markasının kopyalarını bulabilmek mümkün. Tanınmış otomobillerin Çin’de üretilen versiyonları da Şangay Fuarı’nda sergileniyor. Bunlar arasında en çok ilgiyi çeken model Hummer.

Körfez Savaşı sırasında Amerikan ordusu tarafından kullanıldıktan sonra bütün dünyada tanınan Hummer’ın tıpatıp benzeri Çin’in en büyük markalarından olan DFM tarafından üretiliyor. Porsche’un SUV modeli Cayenne’in bir benzeri de fuarda sergilenen araçlar arasında.

Hummer’ın benzeri

Hawtai Motors şirketi tarafından üretilen bu aracın dış görünüşünü Porsche Cayenne’den ayırmak neredeyse olanaksız. İç mekanda kullanılan malzeme kalitesi ise henüz oldukça düşük. İngilizlerin ünlü taksilerinin bir benzeri olan SC7 RV modeli de fuarın gözdeleri arasında.

AUDI Q3 EKİM'DE GELİYOR

Audi, kompakt SUV sınıfındaki yeni modeli Q3’ün perdelerini Şangay’da kaldırdı. Audi’nin yeni tasarım anlayışına sahip Q3, coupe görünümüyle sportif kimliğini dışarı yansıtırken, SUV sınıfına da yeni bir anlayış getiriyor. Yeni Audi Q3 Ekim ayından itibaren Türkiye’ye üç farklı motor seçeneğiyle ithal edilecek. Q3’ü Quattro çekiş sistemi ve otomatik şanzıman seçenekleriyle satın almak mümkün olacak.

5

Haberin Devamı