Zeyno Gürses Şarap dünyasından haberler...
HABERİ PAYLAŞ

Şarap dünyasından haberler...

Haberin Devamı

Kasım ayı şarap dünyasında birçok etkinliğe şahit oldu. Önce İstanbul’da kadeh kaldıranlar arasına girdik, sonra restoran haftasında birbirinden keyifli şaraplarla restoran hopping (birinden diğerine zıplama) yaptık. İtalyan üreticileri ağırladık, onların şarap dünyası ile bizimkini kıyasladık. 1970’lerde şarap uğruna geleceğe yatırım yapabilen, vizyon sahibi bir kuşaktan haberdar olduk. Havalar soğumaya başladı, sıcak şarap hayatımıza girdi, içimizi ısıttı. Üreticilerden haber aldık ki meğer bir de tatlı şarap yakında ‘in’ olacakmış. Şimdi gelin şaraplı kasımdan kısa kısa haberler alalım.

İstanbul 4. kez kadeh kaldırdı...

Doluca firmasının artık gelenekselleşen şarap bayramı bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdi. Üstelik 62 farklı şarabı kadehte içebilmenin ayrıcalığı ile. Sadece kendi ürettikleri şaraplarla kalmayıp, Avustralya’dan Fransa’ya, ithal edilen tüm şaraplarını iki hafta boyunca 13 restoranda meraklıları ile paylaştılar. Fikir iyice olgunlaşmış, ayakları yere basar hale gelmiş, yeni yaşlarını kutlamayı bekliyor.

Gözlem: Restoranlarda yemeklere uygun şaraplar alternatifli olarak, sebep sonuç ilişkisi içinde sunulursa amaç yerini bulacak. Yine de bu kadar şarabı kadehte içebilmek ülkemiz için ayrıcalık olarak düşünülebilir.

Kayra Restoran Haftası'nda Nişantaşı ayaklandı...

Kayra şarapları Şişli Belediyesi ile el ele vererek Nişantaşı’nı bir haftalık gastronomi meydanına çevirdi. Öğle yemeği için birbirinden özenle seçilmiş fix menüler yanında bir kadeh uygun şarap ile 20 TL’ye, akşam ise daha geniş bir fix menü ve 2 kadeh şarap ile 40 TL’ye iki hafta boyunca fırsat bu fırsat yenildi, içildi. Sadece restoranlar mı? Hayır, alışveriş yapanlar köpüklü şarap yudumlamanın keyfini sürdüler, Nişantaşı’daki süslü ineklere alışanlar bu kez süslü fıçıları seyrettiler, birlikte fotoğraf çektirdiler. Bir de yarışma düzenlendi: “En iyi servis elemanı yarışması!” Müfettişler yarışmak isteyen restoranlarda kimi heyecanlı, kimi kendinden emin servis elemanlarını puanlandırdılar. Birinciliği Park Hyatt ve Kırıntı paylaştı.

Gözlem: Etkinlik çok başarılıydı. Bu iki hafta boyunca etrafa güzel kokular yayıldı, bol bol kadeh sesleri çınladı. Mania Gurme İtalyan üreticileri ağırladı, yeni İtalyanlar damakları büyüledi... Mania Gurme, şarap bilinç düzeyini arttırmak ve ithalata çeşit kazandırmak üzere İtalyan üreticileri ve temsilcilerini İstanbul’da bir araya getirdi. Conrad Summit Bar’da yapılan toplantıda İtalya ve Türkiye’deki gerek üretim, gerek tüketim trendleri konuşuldu, gelişime yönelik öneriler paylaşıldı. Ardından Swissotel’de gerçekleşen tadımda Sicilya’dan Veneto’ya, çok özel şaraplar tanıtıldı, tadıldı. Gözlem: İsmini bildiğimiz üzümler değil, artık farklı üretim teknikleri konuşuluyor. Örneğin, bir İtalyan efsanesi olan, kapalı ortamda üzümleri kuruttuktan sonra sıkılan, Amorone şarapları ve onun kardeşleri artık ülkemizi kasıp kavurmaya hazırlanıyor. Restoranlardaki şarap listelerine bakarken artık bilineni seçmek yerine şarap önereni dinlemekte veya en azından farklılık peşinde koşturmakta fayda var.

Diren şarapları tekrar sahnede...

1972’de Orhan Diren, öngörülü babası Mustafa Vasfi Diren sayesinde Fransa’nın Dijon kentine önoloji okumaya gider. Karbonik maserasyon ile yapılan genç şarap, Boujolais nouvo’nun ortaya çıkmasında öncülük yapan takımın içinde yer alıyor. Narince üzümleri ile meşhur Tokat’ta bağları bulunan Diren firması, uzunca bir sessizlikten sonra danışman önolog Jean Luc Colin’in de emeği ile yeniden dirilişe geçiyor. Bugün Diren firması 50. yılını kutluyor ve şarapçılığın gelişimi için tekrardan dört nala koşuyor.

Gözlem: Uzun yıllardır sessiz sedasız keşfedilmeyi bekleyen ‘Mahlep Şarabı’ (mahlep yabani meyvesinden yapılan tatlı şarap) ve birkaç basamak atlamış Cabarnet Sauvignon üzümünden yapılan ‘Collection’ serisinden tez vakitte haberdar olunuz. Kış kapı aralığından bakarken, soğuk günlerimiz sıcak şarapla ısınacak... Avusturya, Almanya gibi ülkelerde ‘glühwine’ olarak bilinen, tarçın, karanfil, meyankökü aromalı sıcak şarap, Sevilen şarapları sayesinde meraklıları ile buluştu. Gözlem: Sevilen Glühwine sayesinde bu sene sigara tiryakilerinin ‘smirting’ trendine sigara içmeyenler de eşlik edebilecek gibi gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder