Oral Çalışlar Saraybosna'da Latin Köprüsü
HABERİ PAYLAŞ

Saraybosna'da Latin Köprüsü

Haberin Devamı

Saraybosna'da kaldığımız otel Miljacka nehrinin kıyısındaydı. Doğan Haber Ajansı'ndan Ümit Kozan hatırlattı: "Hemen yakında Latin köprüsü var. Birinci Dünya Savaşının patlamasına neden olan suikastın gerçekleştiği yer."

İpek'le (Çalışlar) köprüye gittik. Bosnalı Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip, atlı arabasının içindeki Avusturya Macaristan İmparatorluğu veliahtı Franz Ferdinand ve eşi Sophie'ye Latin Köprüsünün üzerinden kurşun yağdırdı. Veliaht ve eşi yaşamlarını yitirdi, Av.Macaristan da Sırbistan'a savaş ilan etti. 1.Dünya Savaşı böyle başladı.

Banja Luka

Banja Luka, Bosna Hersek'teki Sırp Özerk yönetiminin başkenti. Burası Sırpların yoğun olarak yaşadığı bir bölge. İç savaşta bölgenin sembolü olan iki cami (Ferhadiye ve Arnavudiye), Sırp militanlar tarafından bombalarla havaya uçurulmuştu. Ferhadiye Camisi aslına uygun olarak geçen yıl TİKA tarafından yapılmış ve ibadete açılmıştı.

Aynı şehirdeki Arnavudiye camisinin projesi Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce tamamlanmış, ihalesi de yapılmıştı. Genel Müdür Adnan Ertem'le birlikte inşaat alanını dolaştık. Temel artıkları seçilebiliyordu. Yıkılan camiden arta kalan taşları evlerinde koruyan yöre Müslümanları, taları inşaat için geri getirmişlerdi. Ertem, inşaata hızla başlayacaklarını açıkladı.

Törene Bosna Hersek büyükelçimiz Haldun Koç da katıldı. Ertem, 14 senede ülke genelinde 4.500 vakıf eserini restore ettiklerini açıkladı. 2008 yılında çıkarılan Vakıflar Kanunu'yla birlikte yurtdışındaki kültür varlıklarına yönelik çalışmaya hız vermişlerdi.

Eserlerin envanteri çıkarılmış, Makedonya, Bosna-Hersek, Kosova'da restorasyonlar sürüyordu.

Aliya Begoviç’in mezarında

Yugoslavya'nın dağılmasına neden olan iç savaşların en kanlısı Bosna Hersek'te yaşanmıştı. Değişik rakamlar verilse de, 110 bin'in üzerinde insan yaşamını yitirmişti. İki milyon insan da yerini yurdunu terk etmek zorunda kalmıştı.

Üç yıl Sırp birliklerinin kuşatması altında kalan, 11.500 insanını yitiren Saraybosna'nın merkezi mahalleleri mezarlıklarla çevrili.

Mezar taşlarının çoğunun üzerindeki “Ölüm tarihi: 1993”tü. Sırp kuşatmasındaki Boşnaklar, ölülerini bulundukları yere gömmek zorunda kalmışlardı.

Direnişin lideri ve Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç de, şehitlikte yatıyordu. "Beni şehitlerin arasına, mezar taşı koymadan, anıt mezar yapmadan gömün" demişti.

Karlı bir Saraybosna sabahında Şehitlik'e gittik. Begoviç'in mezarında ismi yazmasa, yattığı yer yine de dikkat çekecek şekilde düzenlenmişti.

Mezarlıkta karların arasında kafasını kaldırmış siyah laleler, hüzünle direnişi simgeliyordu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder