Ekonomi Sarımsağa Çin darbesi!

Sarımsağa Çin darbesi!

Paylaş
Sarımsağa Çin darbesi!

Sarımsağa Çin darbesi!

Sarımsak üretiminde önde gelen Çin’in, yıllarca dünya piyasasına çok ucuz fiyatla sarımsak verdiği için diğer sarımsak üreticilerinin battığı, piyasada tek kalınca da sarımsağı yüksek fiyatla sattığı bildirildi.

Haberin Devamı

Kayseri merkezli NURHAMÜ Gıda Sanayi’nin ortaklarından Nuri Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de bu sene sarımsağın az ekildiğini ve ekilen ürünün rekoltesinin de az olması nedeniyle, yüksek başlayan sarımsak fiyatlarının, düşmeden devam ettiğini kaydetti.

Korkmaz, Türkiye’de olduğu gibi bütün dünyada bu sene sarımsak ekiminde ve üretiminde bir düşüş gözlendiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Türkiye’de sarımsak, kasım ayında ekilir ve bir sonraki yılın nisan ayında da sökülür. Bu sene ekilen sarımsak miktarı biraz düşük oldu ve bu nedenle üretim de azaldı. Nisan ayında piyasaya sürülen yeni mahsul sarımsağın fiyatı, geçen yıla göre yüksek belirlendi ve öyle de yüksek seyrediyor. Biz, her sene olduğu gibi geçen yılın kasım ayında 500 dönüm civarında bir alana sarımsak ektik ve nisan ayında da bunların hasadını yaptık. Şimdi yurt içindeki satışlarla birlikte, ihracatımız da devam ediyor."

Haberin Devamı

"ÇİN OYUNU, PİYASAYI VURDU"

Dünyada sarımsak üretiminde önde gelen Çin’in geçtiğimiz yıla kadar dünya piyasasına çok ucuz fiyatla sarımsak verdiğini, bu nedenle pek çok sarımsak üreticisinin battığını kaydeden Korkmaz, "Çin’in bu satış taktiği, piyasayı vurdu ve dengeleri değiştirdi" dedi.
Çin’in diğer sektörlerde olduğu gibi gıda sektöründe de ucuz insan gücü ve diğer avantajları sayesinde sarımsağı da dünya piyasasına çok ucuz fiyatla sürdüğünü ifade eden Korkmaz, şöyle devam etti:

"Çin, geçen yıla kadar adrese teslim usul dediğimiz yöntemle dünyanın her yerine sarımsağın tonunu 500 dolara sattı. Sarımsağın sökümü, ayıklanması, traşlanması, paketlenmesi ve nakliyesi dahil bu fiyata verdi. Bu çok müthiş bir rakamdı ve sarımsağın kilosu Türkiye’ye 700-800 kuruşa geliyordu. Ancak bu fiyat karşısında diğer ülkelerin üreticileri dayanamadı ve pek çoğu battı. Şimdi ise Çin, dünya sarımsak piyasasında söz sahibi olunca, fiyatı artırdı. Çin’de sarımsak hasadı haziran ayının 15’inde başladı ve Çin şu sıralarda sarımsağın tonunu 2 bin dolardan satıyor."