Kültür - Sanat Şarkıların eskiye oranla daha depresif olduğu ortaya çıktı
Paylaş
Şarkıların eskiye oranla daha depresif olduğu ortaya çıktı

California Üniversitesi’nde 1985 ve 2015 yılları arasında İngiltere'de yayınlanan 500.000 şarkı üzerine yapılan bir çalışma, üretilen şarkıların eskiye kıyasla daha hüzünlü ve depresif olduğunu ortaya koydu

Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan bir raporda, Californiya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar yüz binlerce şarkıyı incelediler ve ruh hallerine göre sınıflandırdılar.

Haberin Devamı

Buna göre şarkılar, tempo, ritim, majör veya minör anahtar gibi öğeleri değerlendiren matematiksel bir formüle dayanarak, eskiden olduğundan daha az mutlu ve ışıltılı bulundu. Araştırmaya göre günümüz şarkı sözleri de daha fazla toplumdan uzaklaşma ve yalnızlık temalı olarak öne çıktı.

Çalışma sonucunda, hüzünlü şarkıların genelde yavaş ritimli olduğu ve minör anahtarıyla söylendiği tespit edildi. Mutluluk hissi içeren şarkıların son 30 yılda üretilen eserlerin sadece yüzde 20’si kadar olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacı Dr. Natalia Komarova, gençler arasında yayılan toplumsal yalnızlaşmanın müziğe de yansıdığını ve şarkıları da etkilemiş olabileceğini söyledi.