Hakan Çelik Sarkozy gelip burayı görmeliydi
HABERİ PAYLAŞ

Sarkozy gelip burayı görmeliydi

Haberin Devamı

Siyasi kariyerini bir anlamda Türkiye karşıtlığı üzerine kuran Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gelip İstanbul Auto Show’u görmeliydi. Neden mi? Türkiye hem üretim merkezi hem de pazar olarak Fransa kökenli otomobil markalarına can simidi oldu da ondan. Citroen ve Peugeot çok önemsedikleri iki yeni otomobili İstanbul’da lanse etti.

Bu modeller, Citroen C-Elysee ve Peugeot 301. Bu araçlar çoğunlukla Doğu Avrupa’da ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bölge ülkelerinde satılacak. Hatta Peugeot 301’in uluslararası test sürüşü bile Türkiye’de yapıldı. Dün Auto Show Fuarı’nda konuştuğum Citroen Genel Müdürü Bahaettin Tatoğlu 2013’te yaklaşık 10 bin araç satmayı planladıklarını söyledi.

Sanıyorum Peugeot da benzer satış adetlerine ulaşmayı hedefliyor. Bu iki model muhtemelen Fransa’da bu satış adetlerine ulaşmayacak. Asıl önemli haber, üretim cephesinde. Renault, aynı anda üç modeliyle uluslararası pazarlara giriyor. Bunlar yeni Clio, Symbol ve yenilenen Fluence. Bunlardan Fluence ve Clio, Türkiye’de üretiliyor.

[[HAFTAYA]]

Üstelik Fluence Z.E. elektrik motorlu teknolojisiyle Türk sanayiini bir basamak yukarı taşıyan bir özelliğe sahip. Renault’nun yüksek pazar payına sahip olması ve fabrikanın çok başarılı olması İbrahim Aybar-Tarık Tunalıoğlu ikilisinin yüksek performansıyla da yakından ilgili. Nicolas Sarkozy, Clio IV’ün ağırlıklı olarak Türkiye’de üretilmesine de karşı çıkmıştı. Dar görüşlü politikacılar, bu muazzam ekonomik potansiyeli fark edemiyor. Şimdiki Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın aynı hatayı tekrarlamayacağını düşünüyorum.

* * *

Fabrikalar, yedek parça ve satış ağları da düşünülecek olursa, bu otomobillerin varlığı milyarlarca dolarlık bir ekonomi yaratıyor. Bu nedenle İstanbul-Beylikdüzü’nde Tüyap ve Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından düzenlenen Auto Show 2012’nin ayrı bir önemi var. ODD Başkanı ve Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar ile pazar sabahı 11.00’de 24 Televizyonu’ndaki programımda bu konuları konuşacağız.

Otomobil tutkusunu ateşleyen ve ekonomiye moral aşılayan Auto Show’a giderseniz Volkswagen standında akıllı elektrikli ticari araç eT’yi mutlaka görün. 12. salonda yer alan Doğuş Otomotiv alanında Audi A3, yeni Golf, Beetle da var. Porsche standındaki yeni Boxster tahrik edici. Ferrari’de FF ve F12berlinetta’yı inceleyin. Fiat’ın Freemont’u arazi aracı ve MPV özelliklerini bir araya getirmiş.

Ford ise yeni B-Max, Fiesta ve Kuga modellerini gösteriyor. Geleceğin Mondeo’su da orada. Volvo V40 premium sınıfta rekabeti ateşleyecek bir otomobil. Japonlar arasında Mazda6 çok şık. Toyota’da Auris, Verso, Yaris ve GT 86 görülmeli. Rus manken Irina Shayk’ı Türkiye’ye getiren Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak ise doğrusu fuarın en sıradışı bombasını patlatmış oldu. Bu arada Kia ve Hyundai gibi Güney Koreli üreticiler, kaliteleriyle birçok Avrupalı rakibi geride bıraktıkları gibi şimdi Japonlara kafa tutuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder