Nedim Şener Şaşıranlara şaşıyorum
HABERİ PAYLAŞ

Şaşıranlara şaşıyorum

Haberin Devamı

Bundan 6 yıl önce Prof. Dr. Binnaz Toprak, ben, gazeteci arkadaşlarım İrfan Bozan ve Tan Morgül ile birlikte Türkiye’nin 12 ilinde bir araştırma yapmıştık. Boğaziçi Üniversitesi projesi olan araştırmanın başlığı “Türkiye’de Farklı Olmak-Din ve Muhafazakârlık Ekseninde Ötekileştirilenler” olarak belirlenmişti. (Boğaziçi Üniversitesi tarafından rapor, Metis Yayınları’ndan kitap olarak yayınlandı.)

Ötekileştirilerler yani, Anadolu’daki Aleviler, Romanlar, solcular, öğrenciler, laikler, kadınlar, içkili restaurant sahipleri, itilen devlet memurlarından, öğretmen, doktor, hemşire ve sendikacılardan oluşan 400 kişi ile yaşadıkları sorunları konuştuk. Araştırma 2008 yılında yayınlandığında kıyamet kopmuştu. Çünkü ‘mahalle baskısı’ araştırmasında karşımıza ‘iktidar ve cemaat baskısı’ çıkmıştı.

‘AK Parti dönüştürücü değil’

Durum raporun sonuç kısmında şu cümleyle ifade edilmişti: 12 Anadolu kentinde yürüttüğümüz bu araştırmada elde ettiğimiz bulgular, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının bu kentlerde baskıcı muhafazakârlığının aşılması, burada yaşayanların farklı kimliktekilere karşı hoşgörüyle yaklaşmaları, kişi hak ve özgürlüklerine daha saygılı olmaları gibi konularda dönüştürücü bir rol oynamadığı yönünde. Aksine, AK Parti’nin yaygın gözüken kadrolaşması Anadolu kentlerindeki cemaat yapılanmaları ve faaliyetleriyle de birleşince, geçmişe göre bu açılardan daha kaygı verici bir ortam yaratılmış olduğu kanısındayız.” Altı yıl geçti gelişmeler raporu her gün teyit etti.

Beni şaşırtmayanlar

O yüzden Başbakan’ın “Kızlı erkekli ev uygulaması olmaz, valiliklerimiz denetler, gerekirse yasal düzenleme yaparız” demesi beni hayrete düşünmüyor. Adana Valisi’nin “Başbakan’ın sözleri bizim için emirdir” demesi beni etkilemiyor. İçişleri Bakanı Muammer Güler’in “Öğrenci evleri terör ve fuhuş yuvası” demesi beni irkiltmiyor. AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli’nin “Komşular ihbar ederse polis gençlerin ailelerine telefon açıp ‘İşte oğlunuz veya kızınız şu evde şu kişilerle birlikte yaşıyor’ diyecek” şeklindeki sözleri beni şaşırtmıyor. Beni sadece şaşıranlar şaşırtıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder