Zeyno Gürses Saunada dinlenen şarap, Madeira...
HABERİ PAYLAŞ

Saunada dinlenen şarap, Madeira...

Haberin Devamı

Madeira, şarabın tesadüfler neticesinde Portekiz’in olağanüstü güzellikteki adası Madeira’da dünyaya gelmiş kiremit renginde, bambaşka aromalar yayan, tatlı bebeği... Şimdi şarap dünyası Madeira’ya hak ettiği değeri geri veriyor... Tesadüfler hiç beklenmeyen olumlu sonuçlar doğurabilir. Hepimizin hayatında patikayı değiştirmemize neden olan rastlantılar mutlaka gündeme gelmiştir.
Bazen rastlantı sonuçları önemsenmez ve geçiştirilir, bazen ise “İyi ki olmuş” dedirtir. Şarap dünyası her ne kadar doğanın bilim ile buluşması sonucu şekillendiyse de tesadüf eseri ortaya çıkan sonuçlar da dönemin beklemeyenlerini şaşırtmış, bu sayede bizlere de miras kalmıştır. Bunun belki de en güzel örneği Portekiz açıklarındaki bir ada limanında keşfedilmiştir. Adanın ismi Madeira’dır. Zaman keşifler zamanıdır. Küçük limanlardan gemiler çapa kaldırarak, ticaretin geniş ufuklarına, bilinmez sulara doğru seyre çıkmaktadırlar.
Yol uzundur, yalnızdır. Bu yolun en iyi dostu ise şüphesiz üzüm suyunun ivedi gücü ile oluşmuş şaraptır. Fakat şarap bu uzun yolculuğa dayanacak kadar güçlü değildir. Onu biraz daha dayanıklı kılmak için üzerine bir miktar üzüm suyu eklerler ki yolda oluşumuna devam etsin. Belki ulaşılacak noktaya kadar bu yöntem idare eder ama asla dönüşü kaldırmaz.

Adı uzun süre unutuldu

Ve tesadüf bu şekilde vuku bulur... Gidiş istikametinde yüksek ısıya ve sallantıya maruz kalan şaraplar son destinasyona ulaşamadan geri dönmek zorunda kalınca küçük ada, Madeira’ya bambaşka bir şekilde geri dönerler. Onlar artık kiremit renginde, daha tatlı ve bambaşka aromalara sahiptir. Tesadüf bu ya, Madeira denilen muhteşem içki böyle doğar. Önce gemicilerin sevgilisi olur, sonra keşfedilen yeni kolonilerin ve yavaş yavaş tüm kıtalara ulaşmaya başlar.
Tesadüf mutluluklar engebeli yollara takılmaz diye bir şart maalesef olmadığından, Avrupa’da tüm bağları kasıp kavuran phyloxera hastalığı nedeniyle şarap dünyası uzun bir süre ölüm sessizliğine bürünür. Madeira’yı hayata kavuşturan adada bir süre sadece şeker pancarı üretimi yapılır. Ardından bir tokat gibi çarpan Rus devrimi ve onu takip eden Amerikan içki yasağı Madeira’nın tesadüfi popülerliğini uzun süre perde arkasına iter.

Bizim üzümlerimizle...

Güzellikler hiçbir zaman ebediyen kaybolmaz. O nedenle Madeira bir süre sonra tekrar hayata döner. Ve artık çok daha emindir kendinden. Farklı bütçelere hitap etmek üzere 3 değişik yöntemle üretilir. Kenarında ateş yakılarak ısıtılan çelik tankların içinde, sıcak su borularının bulunduğu odalardaki meşe fıçıların içinde tıpkı saunada dinlenme yöntemiyle veya tamamen naturel ısı alan ‘estufa’larda yıllara meydan okuyarak.
Evet, tesadüf eseri ısınan, belki şarapçılık deyimi ile bir miktar okside veya maderize olan şaraplar bu zorlu yıllardan ve yollardan sonra damaklarımızı renklendirir hale gelmiştir. Biz şanslı mirasyediler, açıldıktan sonra bile uzun süre dayanan bu saunada dinlenmiş şarapları ister aperatif olarak, ister yemek sonrası zevkle tüketebiliyoruz.
İşin en güzel yanı ne biliyor musunuz? Artık Madeira bizim Öküzgözü ve Boğazkere üzümümüzle de üretiliyor. Siyah, seksi şişesindeki Kayra Madeira’yı yudumlamanızı ve tatlı karamelize lezzetler boğazınızdan aşağı inerken onun açık denizlerdeki yolculuğunu düşlemenizi diliyorum...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder