Gündem Savaş değil eylem bilançosu

Savaş değil eylem bilançosu

Paylaş
Savaş değil eylem bilançosu

BDP Grup Başkanvekili ve Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, toplumda son günlerde yaygınlaşan toplumsal olaylar ve 'linç girişimleri' ile ilgili Meclis'e bir soru önergesi verdi

Önergede “Demokratik eylem ve etkinlikler ile örgütlenme hakkına yönelik kaç linç girişimi gerçekleşmiştir? Linç girişimleri sonucu kaç kişi yaralanmış, kaç kişi yaşamını yitirmiştir?” sorularına yanıt istendi.

Haberin Devamı

Önergeye yatını İçişleri Bakanı Beşir Atalay verdi. Bakan Atalay’ın önergeye verdiği yanıtta yer alan rakamlar, demokratik bir hak olarak yapılan gösterilerle ilgili ürküten bir bilançoyu ortaya çıkardı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay önergeyi şöyle yanıtladı: “2002-2009 yılları arasında çeşitli illerde toplam 74 bin 597 gösteri oldu. Bu gösterilerden 10 bin 658’i kanuna aykırı olarak düzenlendi. Gösterilere katılan 24 bin 246 kişi gözaltına alındı. Gösterilerde güvenlik görevlileri ile göstericiler arasında çıkan olaylarda 933 vatandaş ve 2 bin 76 güvenlik görevlisi yaralandı. 3’ü güvenlik görevlisi 37 kişi de yaşamını yitirdi.”