Gündem Savaş meydanına eğitim kampüsü kurulacak

Savaş meydanına eğitim kampüsü kurulacak

Paylaş
Savaş meydanına eğitim kampüsü kurulacak

TOKİ, 1402'de Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt ile Timur arasındaki Ankara Savaşı'nın yapıldığı meydana büyük bir üniversite kampüsü kuracak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 1402'de Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt ile Timur arasındaki Ankara Savaşı'nın yapıldığı meydana büyük bir üniversite kampüsü kuracak. Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin yeni kampüsü 3 bin 500 dönüm alana inşa edilecek. Kampüs arazisinde bin 500 dönümlük alan yapılaşma için ayrıldı.

Haberin Devamı

450 dönüm ağaçlandırılacak

Kampüs sınırları içerisinde, yaklaşık 450 dönümlük alan ormanlaştırılmak üzere ayrıldı. Bu alana, karasal iklime uygun, az bakım gerektiren ve çabuk büyüyen ağaçlar dikilecek. Dumlupınar Çayı çevresindeki mevcut ağaçlar ise korunarak yine kampüsün peyzaj tasarımında ve yer yer ormanlaştırılacak alanlarda değerlendirilecek. Kampüs tamamlandığında 40 bin kişi kapasiteli bir üniversite haline gelecek.

Spor üniteleri de inşa edilecek

Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin ana kampüsüne, insan ve toplum bilimleri, hukuk, siyasal bilgiler, işletme, mimarlık, mühendislik ve doğa bilimleri, İslami ilimler, güzel sanatlar, tıp, diş hekimliği ve sağlık bilimleri fakülteleriyle konservatuvar binaları inşa edilecek.

Haberin Devamı

Yabancı diller yüksekokulu ve fen ilimleri enstitüsü de kampüste kurulacak akademik binalar arasında yer alıyor. Kampüste, ayrıca, kütüphane, teknoloji ve bilim araştırma merkezi, kültür ve kongre merkezi, müze, rektörlük binası, misafirhaneler, üniversite oteli, rektör evi, lojmanlar, yurtlar ve merkezi arşiv binası da inşa edilecek.

Eğitim ve öğretim gören öğrencilerin sportif faaliyetlerde bulunmaları için spor üniteleri de planlandı. Bu kapsamda 2 spor salonu, spor merkezi, olimpik kapalı yüzme havuzu, tenis kortları, stadyum, halı sahalar, basketbol, voleybol ve kriket sahaları, koşu ve bisiklet parkurları yapılacak. Kampüs içerisinde, mekanlar arasındaki sirkülasyonu sağlayan servis ve ring yollarıyla yürüyüş ve bisiklet yolları da bulunacak.

Kendi enerjisini üretecek

Üniversite kampüsü, enerjisini kendi üretecek şekilde tasarladı. Elektrik ve su ihtiyacının karşılanması ve geri dönüşüme katkıda bulunulması amacıyla kampüsün yüksek noktalarında rüzgar türbinleri yer alacak. Ayrıca, güneş ışığından maksimum yararlanmak için açık otoparklarda güneş panelleri, yağmur suyundan yararlanmak için su deposu ve atık suları geri kazanmak amacıyla da su arıtma tesisi bulundurulması planlandı.

AA