Gündem Savaşı taksi şoförü mü çıkardı?

Savaşı taksi şoförü mü çıkardı?

Paylaş
Savaşı taksi şoförü mü çıkardı?

'Saddam, 45 dakika içinde kitle imha silahlarıyla saldırabilir' istihbaratı, Iraklı bir taksi şoföründen elde edilmiş!

Irak savaşını meşru kılma çabaları çerçevesinde gündeme getirilen "Saddam, 45 dakika içinde kitle imha silahlarıyla saldırabilir" istihbaratının, Iraklı bir taksi şoföründen elde edildiği ileri sürüldü.

İngiliz milletvekili, savunma politikaları uzmanı Adam Holloway, Daily Mail gazetesine verdiği demeçte, istihbarat servisi MI6’nın ilgili bilgiyi, iki Iraklı generalin konuşmasına şahit olan taksi şoföründen aldığını iddia etti. Holloway, Saddam’ın, kitle imha silahlarını 45 dakika içinde kullanabileceğine dair güvenilir olmayan ve dolaylı yoldan elde edilen bilginin kaynağının bir taksi şoförü olduğunu MI6’ya, şoförü bilgi kaynağı olarak kullanan Iraklı bir yetkili tarafından iletildiğini öne sürdü.

KOMUTANLAR KONUŞURKEN DUYMUŞ

Holloway, "MI6, kendi istihbarat kaynaklarına sahip Iraklı üst düzey bir yetkiliyi kullanıyordu. Görünüşe göre, Irak-Ürdün sınırında çalışan bir taksi şoförü, iki ordu yetkilisinin, Orta Doğu’nun herhangi bir yerini vurabilecek menzile sahip silahlardan bahsedildiği konuşmasına şahit olmuş" diye konuştu.

Bilgi, İngiltere'de, dönemin başbakanı Tony Blair’in, parlamentoya ve dolayısıyla dünya kamuoyuna sunduğu, Irak’ın kitle imha silahları ürettiğine dair kanıt dosyası içinde yer alıyordu. Blair, kanıt dosyasıyla Irak savaşına verilen desteği artırmayı amaçlamıştı.

İşgalin tamamlanmasının ardından, dosyada yer alan bazı bilgilerin doğru olmadığı ortaya çıkmış, Lord Butler’ın başkanlığında yürütülen soruşturma kapsamında MI6, bazı Iraklı kaynakların güvenilir olmadığını kabul etmek durumunda kalmıştı.

AA