Nedim Şener Savcı Bharara ve 17 Aralık fezlekesi
HABERİ PAYLAŞ

Savcı Bharara ve 17 Aralık fezlekesi

Haberin Devamı

17/25 Aralık operasyonlarının iki yönü vardı. Birisi Rıza Sarraf’la rüşvet ilişkisine giren üç bakanın adının karıştığı yolsuzluk, diğeri 25 Aralık operasyonu üzerinden Erdoğan’ı tutuklamak. Olayı “yolsuzluk” ya da “hükümete darbe” diye ayırmaya gerek yok ikisi birden vardı.

Türk yargısı bu soruşturmaları herkesi tatmin edecek biçimde sonuçlandırmadı. Bakanlar ise Yüce Divan’da yargılanmaktan AKP’lilerin oylarıyla kurtuldu. Bu dosyaların unutulmayacağını o tarihte de yazdım sonra da. Rüşvetçi işadamı Rıza Sarraf’ın 19 Mart 2016’da ABD’de tutuklanmasından sonra bu köşede 23 Mart 2016 günü “ABD’den mesaj” başlıklı yazımın girişinde şunu söylemiştim:

Amerika’nın mesajı

“Rıza Sarraf’ı ABD’nin Miami kentine uçaktan iner inmez gözaltına alan FBI Direktörü lafı dolandırmadan söylemiş; ‘Bugün ilan edilen suçlamalar bu kişilerin gerçek ortaklarını gizlemeye çalışanlara bir mesaj göndermeli.’ Rıza Sarraf nerede iş yapıyordu?Türkiye’de. Yani Rıza Sarraf’ın ABD’de tutuklanması Türkiye’yi yönetenlere bir mesajdır.”

Aradan 7 ay geçti dosyanın siyasi boyutu tam olarak ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eylül ayında yaptığı açıklamayla ABD’nin mesajını aldığını gösterdi; “Neticede bizim vatandaşımız olduğu için, hukukunu aramak zorundayız… Bu kişinin bir suçu da bulunmuyor.

Savcı Bharara da hâkim Richard Berman da Türkiye’de daha önce FETÖ tarafından ağırlanmış isimler. Yani Adalet Bakanlığı, Sarraf’ı tutup orada FETÖ’nün yedirip içirdiği isimlere teslim ediyor” dedi. Ardından Adalet Bakanı FETÖ lideri Gülen’in iadesi için ABD’ye gittiğinde mevkidaşından Sarraf'ın davasında ‘delil sunulamaması’ gerekçesiyle serbest bırakılmasını talep etti.

Fezleke eline nasıl ulaştı?

Savcı Bharara 17 Aralık fezlekesini dosyaya koyarak karşılık verdi. Peki fezleke Savcı Bharara’nın eline nasıl geçti? İşte orası muamma… Savcı dilekçesinde “İstanbul’da görevli FBI ajanları sunduğumuz bu fezlekeyle ilgili doğruluğu yönünde emin olduklarına konusunda görüş bildirdiler”diye not düşmüş.

Anlayacağınız fezleke savcı tarafından Ankara’daki FBI bürosuna gönderilip teyit alınmış. Eğer Türk adalet makamları göndermediyse fezleke Savcı’nın eline nasıl ulaştı? Savcının ofisine girip çıkan FETÖ’cülerden olabilir mi? Mümkün. Ama anlaşılıyor ki yargılanacak olan yalnız Rıza Sarraf değil, üç bakan üzerinden hükümet olacak. Başından beri mesaj buydu aslında.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder