Siyaset Savcılar savaşı
Paylaş
Savcılar savaşı

Ergenekon soruşturmasının, hakkında rüşvetten yolsuzluğa kadar çok ciddi 12 ayrı suçlama bulunan İliç Savcısı'nın tanıklığıyla yapıldığı ortaya çıktı

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, 2 yıllık bir araştırmanın ardından geçen yıl İsmailağa Cemaati’ne yönelik operasyon düzenledi. Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal, “İsmailağa Cemaati silahlı örgüt. Suç ağır cezaya giriyor” diyerek soruşturmaya el koydu. Bundan sonra Erzincan’da cemaat operasyonunu yürüten MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) görevlileri ve askerler tek tek tutuklanmaya başlandı.

En son, Erzincan’dan Eskişehir’e atanan Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu tutuklanmıştı. Savcı Osman Şanal’ın ididasına göre Erzincan’da, Albay Dursun Çiçek’in hazırladığı belirtilen ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı hayata geçirilmişti.

HERKESE ERGENEKONCU DEMİŞ

Bu soruşturmada bir savcı daha kritik bir rol oynuyor: Erzincan’a bağlı İliç ilçesinin savcısı Bayram Bozkurt... Savcı Bayram Bozkurt hakkında ‘görevini kötüye kullandığı’ gerekçesiyle 12 ayrı suçlama bulunuyor. Savcı Bozkurt, Adalet Bakanlığı’na verdiği yazılı savunmada, Erzincan’da neredeyse selam verdiği herkesi Ergenekoncu olmakla suçlamış.

Savcı Bozkurt, rüşvet aldığı ve yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatan Başsavcı İlhan Cihaner için “Ergenekoncu”, kendisinden alacağını isteyen Bekir Buran için “Ergenekon adına tarihi eser kaçırıyor”, eski İl Jandarma İstihbarat Komutanı Şenol Bozkurt için “Ergenekon adına uyuşturucu ve silah kaçırıyor”, aldığı altınların parasını ödemediği kuyumcu Erdoğan Kaya için ise “Jandarma İstihbaratı’na (JİTEM) çalışıyor” demiş.

‘KAHVECİ DE ÖRGÜTTEN’

Bozkurt’un, “İliç adliyesine çay servisi yapan kahveciye 86 TL’lik borcunu neden ödemedin?” sorusuna yanıtı ise şöyle olmuş: “Bu adamın lakabı albay. O da örgütten.”

ARABAMA 2 KEZ KENE KOYDULAR’

Savcı Bayram Bozkurt, Ergenekon’un kendisini çok ilginç yöntemlerle öldürmeye çalıştığını iddia etti: “Sürekli takip ediliyorum. Arabama iki defa kene konuldu. Beni takip eden bir araç yepyeni arabamın fren sistemini arkadan bilgisayarla bozmaya çalıştı.”

‘ASKERLER ÇOK İÇTİ DARBEYİ ANLATTI’

Savcı Bayram Bozkurt, 29 Mart 2009’daki yerel seçimlerden 1.5 ay önce 5 ilin alay komutanı ve 3. Ordu’dan 4 albayla yemek yediğini belirterek şöyle diyor: “İçki kullanmam. Fakat komutanlar iyi içti. Sarhoşluğun verdiği gevezelikleri yüzünden çok bilgi aldım. Seçimden sonra 3 aşamalı bir darbe planı hazırlamışlardı. İlk aşama nisanmayıs aylarında gerçekleştirilecekti. Durumu Erzurum Özel Yetkili Savcısı’na bildirdim.”

‘PKK SALDIRISINA GÖZ YUMDULAR’

Savcı Bozkurt’tan başka bir iddia: “Ağustos 2008’de korucular, askerin terörist tespit ettiğini, ama ‘ateş etmeyin’ emri geldiğini ihbar etti. Birkaç gün sonra o grup Kemah’ta 10 askeri şehit etti. Erzurum’a gerekli bilgileri verdim.” Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal’ın Albay Recep Gençoğlu’nu sorgularken bu saldırının sorumlusu olup olmadığını sorduğu ortaya çıkmıştı.

İsmail SAYMAZ

2

Haberin Devamı