Opr. Dr. Hande Akbaş Sayıları artmadan yaktırın
HABERİ PAYLAŞ

Sayıları artmadan yaktırın

Haberin Devamı

HPV’ye bağlı ortaya çıkan siğiller kötü huylu değildir ama yayılmaya eğilimlidir. Virüs vücutta ömür boyu kalır, bağışıklık sistemi zayıflayınca da tekrar görülür. Vakit kaybetmeden ve sayıları artmadan bu siğilleri yaktırın...

Siyah kanama başlıyor, neden?

32 yaşındayım, sürekli doğum kontrol hapı kullanıyorum. İlacın yarısında şiddetli siyah kanama yaşıyorum. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarını düzenli kullanmak, hatta saatine bile dikkat etmek gerekir. Aksi taktirde kanda hormon seviyesinin bir miktar azalmasına bağlı olarak lekelenme şikayeti ortaya çıkabilir. Çok özenli içmenize rağmen bu şikayet varsa ilacı değiştirmek veya uzun süredir kullanıyorsanız o zaman ilaca bir dönem ara vermek doğru olacaktır.

Çocuğumuz olur mu?

Kız arkadaşım 24 yaşında, polikistik over varmış. Bir de onun kan grubu negatif ama benimki pozitif. Çocuğumuz olur mu? Kan uyuşmazlığı sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kan gruplarımızdaki Rh faktörünün uyuşmamasıyla gebelik oluşması arasında ilişki yok. Sadece gebelikte ve doğum sonrası bebek sizin kan grubunuzu yani Rh pozitif olanı almışsa o zaman anneye sonraki hamileliğinde sorun yaşamaması için iğne yapılır. Polikistik over’e gelince; bunun birçok değişik formları var. Bu hastaların çoğu yardıma ihtiyaç duymadan gebe kalır. Ama kıllanma, şişmanlık ve adet görememe şeklinde seyreden hastalarda gebe kalma ihtimali azalıp bizim desteğimize yani yardımcı üreme tekniklerine başvurulması gerekebilir.

Siğiller yeniden çıktı

Eşimin vajinasının kenarında ve kasıklarında siğiiller oluştu. Bu siğilleri geçen yıl yaktırdık ama bugünlerde yine çıkmaya başladı. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, siğil olarak adlandırılan kondilomlar HPV’ye (Human Papilloma Virüs) bağlı ortaya çıkan hijyen ve görsellik açısından rahatsızlık veren, yayılmaya meyilli, kötü huylu olmayan yapılardır. Bu virüs vücuda girdikten sonra ömür boyu vücutta kalır. Bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman da tekrar nüks eder. Geçen yıl yaktırdığınız gibi bu yıl da yaktırmanızı öneririm. Aksi taktirde sayıları artar. Bu arada eşiniz bir an önce sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeli, sigara ve benzeri kötü alışkanlıkları varsa derhal vazgeçmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder