Sayım Çınar Sayım'ın bavulu
HABERİ PAYLAŞ

Sayım'ın bavulu

Haberin Devamı

Geçen hafta Malatya’daydım. Bu yıl ikincisi düzenlenen Malatya Film Festivali’nde birbirinden farklı birçok film seyrettim. Edebiyatsız ve sinemasız bir hayat düşünemiyorum. Malatya’da, dünyayla aynı anda birçok filmi seyretmek hakikaten şanstı. Carl Jung ve Sigmund Freud’un hayatlarından kesitler sunan “Tehlikeli İlişki” adlı filmi çok sevdim. Bir yerlerde rastlarsanız mutlaka izlemenizi öneririm.

Bugün, Kadir Has Üniversitesi Cibali Salonu’nda ilk kez düzenlenecek bir konferans var. 2009’da veriminin doruğunda yaşama veda eden usta öykücü Zeynep Cemali’nin adını taşıyor. Konferansın konuşmacıları arasında, edebiyatımızın büyük ustaları Adnan Binyazar ve Necati Tosuner’in yanı sıra çocuk ve gençlik kitaplarının önde gelen isimlerinden Gülten Dayıoğlu, Mine Soysal da bulunuyor. Etkinlik saat 13:00 başlıyor, 18:00’de sona eriyor.

[[HAFTAYA]]

Farklı Bir Konsept ve Yenilikçi Bir Kitap

Aşk Notası-Aydilge/Artemis Yayınları

Özgün müzisyen Aydilge, bir kez daha yazarlık yönüyle karşımıza çıkıyor. Albümlerinden önce yayınladığı iki romanıyla edebiyat dünyasında en taktir edilen genç yazarlar arasında anılmaya başlayan Aydilge’nin Aşk Notası adlı romanı, farklı bir konsept ve yenilikçi bir sunumla Artemis Yayınları tarafından yeniden yayınlanıyor. Kendine has sesi, sözleri ve besteleriyle müzik dünyasında farklı bir renk olan, Scorpions, Roxette gibi dünyaca ünlü markaların ön grubu seçilmesini sağlayan güçlü sahne performansıyla dikkat çeken Aydilge, bu romanla yazarlık kariyerini ihmal etmediğini kanıtlıyor. Aşk Notası içsel çatışmalarını, bedenine şiddet uygulayarak dindirmeye çalışan Sade ile bağımlılıklarla flört eden genç piyanist Ozan’ın aşkının hikâyesi.

Dünyayı Sarsan Gerçek Bir Olay

Çalınmış Hayat-Jaycee Dugard /Callisto Yayınevi

ABD’de kaçırılıp 18 yıl boyunca esir hayatı yaşayan Jaycee Dugard, kurtuluşunun ardından yaşadıklarını ‘Çalınmış Hayat’ isimli kitapta anlattı. Amerika’da ve dünyada raflara çıktığı günden beri çok satan ‘Çalınmış Hayat’ Callisto tarafından yayınlandı. Jaycee’nin kaçırılması Amerika’da ciddi yankı uyandırmış, annesi onu senelerce aramıştı. Jaycee’den önce başka bir kızı kaçırmaktan sabıkası bulunan Phillip’in evi, şartlı tahliye memurları tarafından sık sık denetleniyordu. Fakat Jaycee ve kızlarının varlığı kimseyi şüphelendirmedi. Ta ki 18 yıl sonra iki polis memurunun dikkatini çekene kadar.

Sinemada, Müzikte, Yazında Homeros

Homeros-Ozanlar Ozanı Alexandre Farnoux/Yapı Kredi Yayınları

Klasik dönemden bu yana ‘Homeros sorunu’ insanları büyülemiştir: ‘Ozanlar Ozanı’ ne zaman yaşadı? Anlattığı olaylara tanık oldu mu? Yapıtın hangi bölümleri ona mal edilmeli? Hatta bilinen destanın konusundan esinlenmiş bir ozan ya da varolan malzemeyi dahice birleştiren bir derlemeci gerçekten var oldu mu? Troya Savaşı sahiden yaşandı mı? Hangi dönemde, nerede?.. Gezginler, aydınlar, tarihçiler, arkeologlar bu bilmeceleri çözmek için asırlarca Homeros dünyasının somut izlerini araştırdı. Tarihçi ve arkeolog Alexandre Farnoux, ozanı ve destanın yiğitlerini canlandırmaya yönelik o bitmek bilmez arzuya tanıklık eden tutkulu araştırmaların öyküsünü anlatıyor.

Şehvet, Sır, Ölüm ve Tanizaki!

Anahtar- Cuniçiro Tanizaki /Can Yayınları


Yazarlık serüveninin başında Japon edebiyatının genel yönelimlerinden etkilenmeyi reddeden Tanizaki, büyük ölçüde Edgar Allan Poe ve Fransız sembolistlerinden yararlanmıştır. Yıllar içinde Batı’ya duyduğu hayranlığı, kendi kültürüne olan sadakatiyle besleyen yazar, bu karma etkiyi tüm eserlerine yansıtmış ve dünya edebiyat tarihinde seçkin bir yer edinmiştir. Anahtar, yazarın ezber bozan tasvir yöntemleri ve kurgu ustalığıyla öne çıkan kitaplarından biri. Öykü ve romanlarında sıkça Japon söylencelerinden yararlanan Tanizaki, kahramanlarının tuhaf kişiliklerini tasvir ederken okuru diken üstünde tutan sahneler çiziyor.

Mutluluğun Anahtarı Elinizde!

Mutlu, Huzurlu, Başarılı Olabilme Sanatı-Özer Uçuran Çiller/Doğan Kitap


Özer Uçuran Çiller’i, pek çoğumuz Tansu Çiller’in eşi olarak tanıyoruz. Ama onun yazar kimliğini de unutmamak gerek. Bu kitap, temel olarak mutluluğun ve huzurun zenginlik gibi değerlerden daha önemli olduğunu vurguluyor, gelip geçici bir mutluluktansa sürdürülebilir bir huzurun daha önemli olduğunun altını çiziyor. Genişletilmiş ve revize edilmiş olarak tekrar yayınlanan kitap, okurlara huzurlu ve mutlu olmak için gereken rahatlama yöntemlerini anlatıyor, düşünce şeklini değiştirme telkinleri yapıyor. Mutsuz bir beraberliktense mutlu bir yalnızlığa ne dersiniz?

Her Katilin Bir Hikayesi Vardır!

Başkomiser Nevzat-Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? Everest Yayınları

Türk polisiye romanının en ünlü kahramanlarından Başkomiser Nevzat’ın merakla beklenen çizgi romanları sonunda okurla buluşuyor. Ünlü çizer Aptüllika’nın çizdiği ‘Davulcu Davut’u Kim Öldürdü?’ Everest Yayınları’ndan basıldı. Yeni çizgi romanla birlikte, daha önce İsmail Gülgeç’in çizdiği ‘Çiçekçi’nin Ölümü’ ve ‘Tapınak Fahişeleri’ de Everest tarafından yeniden basıldı. Böylece Başkomiser Nevzat’ın iki eski, bir yeni çizgi romanı bir arada yayınlanmış oldu. Kahraman, aslında Ahmet Ümit okurlarına ve polisiyeseverlere yabancı bir karakter değil. ‘Şeytan Ayrıntıda Gizlidir’ ile ‘Agatha’nın Anahtarı’ adlı öykü kitaplarının ve ‘Kavim’ ile ‘İstanbul Hatırası’ romanlarının da başkahramanı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder