Gündem 'Sayın Öcalan' davasında beraat

'Sayın Öcalan' davasında beraat

Paylaş
'Sayın Öcalan' davasında beraat

Kandil'den gelen gruptaki Elif Uludağ, Öcalan'ın için 'Sayın' dediği gerekçesiyle yargılandığı davada ilk duruşmada beraat etti

PKK’nın Kandil Dağı’ndaki kampından gelen grupta yer alan Elif Uludağ, Abdullah Öcalan’ın için ‘Sayın’ dediği gerekçesiyle hakkında, 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davadan ilk duruşmada beraat etti.

Haberin Devamı

Uludağ’ın beraatini talep eden savcı, sanığın konuşmasında açıkça milliyetçilik yaptığı, Türk-Kürt ikilemi yarattığını ancak, mahkumiyet gerektirecek kesin ve net delilin bulunmadığı belirtti. Mahkeme heyeti Uludağ’ın Kürtçe savunma yapmak istemesine izin vermedi.

Öcalan’ın çağrısı üzerine PKK’nın Kandil Dağı’ndaki Kampı ile Mahmur Kampı’ndan 19 Ekim 2009’da gelen 34 kişiden, Kandil’daki 8 kişilik grup içerisinde yer alan Elif Uludağ, Batman’da geçen 23 Mayıs’ta BDP’nin düzenlediği, ‘Barış için demokratik çözüm’ mitingine katılarak bir konuşma yaptı. Uludağ, hakkında yaptığı konuşmanın içerisinde Öcalan için ‘Sayın’ dediği gerekçesiyle, ‘Terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberin Devamı

KÜRTÇEDE ISRAR ETTİ, MAHKEME SÖZ VERMEDİ

Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen ilk duruşmaya, 17 Haziran’da, 13 kişiyle birlikte tutuklanan sanık Elif Uludağ hazır bulundu. Mahkeme, sanığa yöneltilen suçu anlattı ve savunmasını almak istedi. Ancak Elif Uludağ, savunmasını Kürtçe yapmak istediğini söyledi. Mahkeme bu talebi, sanığın Cumhuriyet Savcılığı’nda Türkçe ifade verdiğini hatırlatarak reddetti. Uludağ bir kez daha Kürtçe de ısrar edince mahkeme, “Sanık savunmasını Kürtçe yapmakta ısrar etti, Türkçe yapmadı. Bu nedenle Kürtçe olarak savunma ve söz hakkı verilmedi” sözlerini duruşma tutanağına geçirdi.

TÜRK-KÜRT İKİLEMİ YARATTI

Duruşmada savcı esas hakkındaki görüşünü mahkemeye sundu. Sanığın Kürt sorunu olarak adlandırdığı konulara karşı düşünce ve önerilerini miting alanında toplanan topluluğa anlattığı belirtilen mütaalada, “Toplumsal olaylarda çıkan çatışmalarda ölen Aydın Erdem ve Mahsun Karaoğlan adlı şahısların ölümü ile ilgili yorum ve değerlendirmelerde bulunduğu, yine Türkiye gündemindeki sorunlar ile ilgili genel olarak muhalefet lideri ile hükümet başkanı ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında, açık milliyetçiliğe kaçan Türk-Kürt gibi ikilem, dualiteye yer verdiği, Kürt ulusalcı tutumuna yer verdiği ancak, konuşmaların bitiminde terör örgütü propagandasında mahkumiyetini gerektiren her türlü kuşkudan uzak kesin ve net delil bulunamadığından atılı suçtan beraatine karar verilmesi talep olunur” denildi.

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, yöneltilen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığını belirterek, Elif Uludağ hakkında beraat kararı verdi.

Haberin Devamı

Uludağ, başka bir suçtan tutuklu bulunduğu gerekçesiyle tahliye edilmedi.

Cem EMİR / DİYARBAKIR, (DHA)