Gündem Şebekeden 'Joker'lere sahte kimlik

Şebekeden 'Joker'lere sahte kimlik

Paylaş
Şebekeden 'Joker'lere sahte kimlik

İzmir'de, 'Joker' adı verilen kişilerin başkalarının yerine sınava girmesini sağlayan şebekeye yönelik düzenlenen ikinci operasyonla ilgili detaylarda ortaya çıkmaya başladı

Kazanılması istenilen bölümün zorluğuna göre, belirli bir ücret aralığında, adayları istedikleri bölümlere yerleştirmek için joker olarak kullanacağı kişilere şebekenin, sahte kimlik düzenlediği ortaya çıktı. Ayrıca, bazı zanlıların hem joker olduğu hem de yerine sınava girilecek adaylar arasında kendisinin yer aldığı incelenen belgelerde tespit edildiği kaydedildi.

>>> KPSS'DE 19 GÖZALTI


İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri, geçen Temmuz ayında, ÖSYM’nin düzenlediği LYS, UDS, KPDS ve özellikle de KPSS sınavlarında usulsüzlük yapıldığını tespit edince harekete geçmişti. KPSS’nin yapıldığı saatlerde, İzmir’in de aralarında bulunduğu 8 ilde gerçekleştirilen operasyonun ilk ayağında, 34 kişi yakalanırken, 21’i tutuklanmıştı.

Soruşturma kapsamında, ’Joker’ adı verilen şebeke elemanlarının, para karşılığında ve sahte belgelerle yerlerine sınava girdikleri terör örgütü PKK sempatizanlarının devletin bakanlıklar dahil önemli birimlerine girmelerini sağladıkları saptandı. Operasyonun ardından kayıplara karışan şebekenin lideri M.K.Ö.’nün (65) peşini bırakmayan ekipler, zanılının, İstanbul’da olduğunu belirledi.

Takip sonucu, Ziraat Mühendisi M.K.Ö., yakalanıp gözaltına alındı. Adliyeye sevkedilen M.K.Ö., tutuklandı. ÖSYM ile kurulan bağlantı ve elebaşı M.K.Ö.’nün ifadelerinden yola çıkan polis, geçen Salı günü, ikinci operasyon için düğmeye bastı.

İzmir, Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Van ve Kütahya’da önceden belirlenen yerlere yapılan baskınlarda 6’sı öğretmen, 3’ü araştırma görevlisi, 1’i ÖSYM görevlisi olmak üzere 19 kişi gözaltına alındı. Yurtdışında bulundukları belirlenen iki şüpheli hakkında da yakalama kararı çıkartıldı. Emniyete götürülen zanlıların sorguları sürerken, operasyonla ilgili de ilginç ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

HEM JOKER HEM DE ADAY

Sorguda, sınava girecek olan adayların kimliklerinin kaybolduğunu söyleyerek nüfus müdürlüklerine müracatta bulunduğu, çıkan yeni kimliğe jokerlerin fotoğrafının yapıştırıldığı belirlendi. Şebekenin tıp, hukuk, öğretmenlik gibi tercih edilen bölümlerin zorluklarına göre adaylardan 20 ile 60 bin TL arasında ücret talep ettikleri tespit edildi.

Sorguda çıkan ilginç detaylardan birinin de bazı zanlıların hem joker hem de yerine sınava girilecek kişi olduğunun ortaya çıktığı, incelenen belgelerle belirlendi. Şebekenin jokerleri maddi durumu kötü olan ya da kredi kartı borcu olan öğrencilerden seçtiği ileri sürüldü. Joker olarak kullanmak istenilen kişilerin, "8-10 yıldır jokerlik yapıyorum. Bugüne kadar birşey olmadı, bundan sonra da olmaz" şeklinde ikna edilmeye çalışıldığının da takibe takıldığı kaydedildi.

3 bin TL’ye satın alınan programı kullanan emniyet görevlilerinin, gözaltındaki şüphelilerin fotoğrafları, adreslerde yapılan aramalarda ele geçirilen kimlik ve fotoğrafları tarayarak dijital ortama aktararak tarama yaptığı bildirildi.

Şebeke lideri M.K.Ö.’nün ÖSYM’de bir mühendisle bağlantısının bulunduğu ileri sürülürken, bukişinin kimliğinin araştırıldığı kaydedildi. Gözaltındaki bazı şüphelilerin evlerinde de Abdullah Öcalan’a ait kitaplar ve sözde PKK bayrağı altında çekilen fotoğrafların bulunduğu belirtildi.

Öte yandan, şebekenin yaklaşık 200 kişinin yerine sınava girdiği, 40’a yakın kişinin de devlet kadrolarına yerleştiği belirtildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan zanlıların perşembe sabah saatlerinde adliyeye sevk edileceği bildirildi.

Kadir ÖZEN/İZMİR, (DHA)