Ekonomi Sebze-meyvede hal tekeli kalkıyor

Sebze-meyvede hal tekeli kalkıyor

Paylaş
Sebze-meyvede hal tekeli kalkıyor

Sanayi Bakanlığı, sebze ve meyve satışında kayıtdışılık ile yüksek zamların önüne geçmek için yasa tasarısı hazırlıyor

Kayıtdışılık bitecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Sebze ve Meyve Ticareti’ne ilişkin yasa tasarısının 6 Ocak’ta Meclis Sanayi Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacağını bildirdi.

Ergün, tasarıyla sektörde rekabetçi bir yapı sağlamayı, tüketicinin güvenini kazanmayı, sebze ve meyvede üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasında sıklıkla oluşan fiyat uçurumunu gidermeyi hedeflediklerini söyledi. Tasarıda yer alan ‘Hal Kayıt Sistemi’ne vurgu yapan Ergün, bu sistemle kayıtdışılığın önüne geçileceğini belirtti.

Fahiş fiyat önlenecek

Tasarıya göre sebze ve meyve satıcılarına ‘ürün künyesi’ ibraz etme sorumluluğu getirilecek. Böylece tüketiciler aldıkları sebze ve meyvenin üretim tarihini, üreticisini ve üretildiği yeri bulabilecek.

Sebze ve meyvenin üreticiden tüketiciye gelene kadar gördüğü fiyat artışının kontrolü amacıyla, semt pazarlarının en az yüzde 10’luk bölümü üreticilere tahsis edilecek.

Haller gıda güvenliğine uygun hale getirilecek. Toptancı hali dışında da meyve-sebze ticareti yapılabilecek. Böylece alternatif pazarlar oluşturulacak.

Haberin Devamı