Sağlıklı ve dengeli beslenmenin temelini oluşturan sebzeler önemini hepimiz biliyoruz. Ancak çoğumuz farkında olmadan bu sağlıklı besinleri pişirip sofralarımıza getirirken hatalar yapıyoruz. İşte sebze pişirirken en sık karşılaşılan hatalar ve dikkat edilmesi gereken püf noktaları... Aynı tür sebzeleri birlikte pişirirken, aynı boyutta doğradığınızdan emin olmalısınız. Buna dikkat etmediğiniz zaman sebzelerin bir kısmı fazla pişer, bir kısmı ile çiğ kalarak yemeğinizin lezzetini bozabilir. Her sebzenin pişme süresi farklıdır. Bu yüzden farklı sebzelerden oluşan bir yemeğin malzemelerini pişme sırasına göre tencereye atmalısınız. Örneğin; önce havuç, sonra kabak eklemek doğru pişirme sırasına örnektir. Fırında pişireceğiniz sebzeleri yağlamanıza gerek yoktur, bu işlem sebzelerinizin yanması ile sonuçlanabilir. Zeytinyağını sebzeler piştikten sonra eklerseniz hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli bir yemek elde etmiş olursunuz. Marine etme işlemi sadece etler için değildir. Zevkinize göre baharatlar ve soslarla marine edip dinlendireceğiniz sebzeler çok daha lezzetli bir şekilde pişecektir. Sebzeleri gereğinden fazla pişirmek, içerdikleri vitamin ve mineral değerlerinin kaybedilmesine yol açar. Sebzeleri pişirirken iyice yumuşayıp dağılmaya başlamalarını önlemeniz gerekir. Sebzelerinizi diriliklerini kaybetmeden pişirmeye özen gösterin. Sebzelerin lif bakımından en zengin kısımları kabuklarıdır. Bu nedenle, sebzeleri pişirirken kabuklarını soymak yerine bir fırça yardımı ile iyice ovalayarak yıkamaya dikkat edin. Böylece sağlıklı liflerden çok daha fazla yararlanmış olacaksınız. Elinizdeki malzeme ile orantılı boyutta bir tencere seçmelisiniz. Küçük tencere kullandığınızda tüm sebzeler aynı anda aynı sıcaklığa maruz kalmayacak ve bu durumsa yemeğinizin sulanmasına ve sebzelerin istenilen lezzette olmamasına sebep olacaktır. Sebzeleri haşlamak için kullandığınız suyu sakın atmayın! Sebzelerdeki vitaminlerin bir kısmı ile birlikte lezzeti de bu suya geçer. Bu suyu çorbalarınızda ve soslarınızda kullanabilirsiniz. Yüksek ısı sebzelerin vitamin, mineral gibi faydalı içeriklerini kaybetmesine sebep olduğu için kısık ateşte, daha uzun sürede pişirmelisiniz.